Браво: Петър Мицин направи България номер 10 в света по медали

11 Септември 2023 | 10:44
0 коментара
Спорт
Благоевград
Браво: Петър Мицин направи България номер 10 в света по медали

Едно момче на прясно навършени 18 г. вкара България в топ 10 на класирането по медали на завършилото световно първенство по плуване за девойки и юноши в Нетаня. В израелския град Петър Мицин спечели титла, а към нея прибави 2 сребърни медала. Именно с този актив България се нареди на 10-ото място в крайното подреждане по медали. №1 очаквано са САЩ с 15 златни, 11 сребърни и 7 бронзови медала.

Състезателят от Велинград завърши участието си на световното в Нетаня със сребро.
 

Във финала на 200 м бътерфлай Мицин измина дистанцията с ново лично постижение в нея – 1,56,73 мин. То е впечатляващо, тъй като Петър смъкна с повече от секунда от времето, което записа в сериите – 1,57,79 мин. Само китаецът Сичжъ Ван бе по-бърз от нашия национал с 1,56,22 мин. Трети се нареди италианецът Алесандро Рагаини, финиширал за 1,57,79 мин. Преди това Мицин бе втори и на 800 м свободен стил. Възпитаникът на треньора Николай Вакареев стартира първенството в Израел с историческо за България постижение. Петър се превърна в първия наш световен шампион в плуването в басейн въобще, след като триумфира на 400 м свободен стил.

В тази дисциплина, която може да се нарече коронна за него, Мицин държи и световния рекорд във възрастовата си група. Стигна до него на европейското за девойки и юноши в Белград през юли. Така Петър стана и първият български плувец в историята, срещу чието име е записано световен рекордьор. В сръбската столица той спечели континенталните титли на 20, 400 и 800 м кроул. Заслужи и 2 квоти за олимпийските игри в Париж догодина.

Месец по-късно в Дъблин Мицин ликува и като европейски шампион до 23 г. на 400 м свободен стил. Световното в Нетаня бе последният турнир за него на 50-метров басейн за годината. През 2023-а Петър плува в общо 8 финала на големи първенства. Само в един не взе медал. В Израел 12 стотни го разделиха от бронза на 200 м свободен стил. Статистиката на българската надежда в плуването ама хич не е лоша!

Добавете Вашия коментар

TOP