Бранимир Митов, режисьор: Театралната публика не е даденост, тя трябва да се „отглежда“ и „възпитава“

11 Юни 2017 | 20:59
0 коментара
Култура

Театралната публика не е даденост, тя трябва да се „отглежда“ и „възпитава“. Това пред Радио „Фокус“ – Пирин Бранимир Митов, режисьор, ръководител на театралната школа в Симитли и директор на театър „Проф. Енчо Халачев“.

По думите му трудно може да се кажа дали българинът разбира от театър. „Българинът разбира от театър толкова, колкото и англичанина, толкова, колкото и французина. Какво ще рече „да разбира“? На човек или му харесва театъра, или не му харесва, или театъра може да те пени и да останеш негов фен до края на живота си, или може да те отврати и никога повече да не стъпиш в театралната зала. В общи линии всичко зависи от нас хората, които правим театър, хората, които се опитваме да привлечем повече публика, защото тя не е даденост. Публиката трябва да се отглежда, трябва да се обгрижва“, каза още Митов. Той обясни, че няма предвид хаутури, които трябва да обикалят и да събират някакви пари. „Напротив.

След представление ние трябва да направим така, че публиката да се замисли и да остане замислена върху спектакъла, който е гледала поне 1-2 часа след него. Ако това не се случва, то значи няма смисъл в това, което правим. При нас обаче нещата се случват и самия факт, че работим вече 8 години показва, че сме на прав път“, подчерта Митов.

Добавете Вашия коментар

TOP