Боряна Петрова от Кресна е отличникът на Випуск 2015 на Американския университет в Благоевград

18 Май 2015 | 07:02
0 коментара
Общество
Боряна Петрова от Кресна е отличникът на Випуск 2015 на Американския университет в Благоевград

Боряна Петрова от Кресна е отличникът на Випуск 2015 на Американския университет в Благоевград.

Заедно с Боряна и Стефани общо 250 студенти в АУБ вчера преместиха пискюлите на академичните си шапки отляво надясно, след като получиха дипломите си за бакалавърска степен на висшето си образование. 22-ма от тях са от Благоевградска и Кюстендилска област, а 18 завършват с 2 специалности.На тържествената церемония по връчването на дипломите специални гости бяха заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева и министърът на образованието и науката Тодор Танев.

Много по-живо бе словото на Кр. Георгиева, но тя възмути стотиците българи на церемонията с избора си да говори на церемонията в Благоевград на английски език, защото това бил „езикът на студентите“. Георгиева се представи като майка на възпитаник на АУБ и даде две препоръки на прясно дипломиралите се млади хора: да се опълчат на липсата на толерантност и на омразата, които все по-ожесточено завземат света, включително и Европа, и да намерят начин да се справят с променящия се климат, защото ако тяхното поколение не го направи, ураганите и наводненията ще се справят с човечеството.

Накрая еврокомисарката призна, че цял живот имала желание да хвърли във въздуха академичната си шапка и с позволението на ректора на АУБ Кевин Аспегрен я запокити към студентите пред себе си. Малко преди да отпътува за София, Георгиева коментира и вълненията в Македония с думите: „Да, в ЕС следим какво се случва, притесняваме се, защото е опасно, когато се пролее кръв, но Македония сама трябва да прецени по какъв път иска да тръгне“

Добавете Вашия коментар

TOP