България отговаря на всички критерии и заслужава да е в „чакалнята” за влизане в еврозоната.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Естония.

"България е лидер и аз виждам усилията, които лично ти полагаш. Аз ще бъда зад теб и можеш да разчиташ на мен за всичко както по време на председателството, така и за влизането в "чакалнята на еврозоната", обърна се към Туск, цитиран от пресслужбата на МС, към Борисов.

В рамките на разговорът им премиерът изтъкна добрите макроикономически показатели на страната ни, както и че тя е третата в ЕС, след Естония и Люксембург, с най-нисък държавен дълг като относителен дял от БВП.

Именно макроикономическите дисбаланси са многократно изтъквани като основно предизвикателство пред страната ни за влизане в европейския валутен съюз.

Българският премиер още е отчел растежа на икономиката, инвестициите и строителството у нас, развитието на бизнеса, спада на безработицата и борбата с контрабандата, както и отчетеният през 2016 бюджетен излишък у нас.

„Като нация трябва да си изпълняваме критериите и да не даваме никакви основания за да ни кажат какво не сме свършили”, заяви преди време Борисов относно критериите за еврото, които стоят пред страната.

Според премиера влизането в еврозоната е „безалтернативен” политически курс пред страната.

Днес двамата с Туск са разговаряли и относно предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС и конкретно един от заявените му приоритети – евроинтеграцията на Западните Балкани.

„Страната ни ще разчита на открит и партньорски диалог с всички държави-членки на Съюза по време на българското председателство", заявил е Борисов пред Туск.

Българският министър-председател ясно е подчертал, че по отношение на политиката към Западните държави очаква ясна перспектива, а не празни обещания.

"България, заедно с другите държави-членки на Европейския съюз, е чудесен медиатор и може да помогне за повече близост и разбиране между Балканите и Съюза", смята премиерът. 

В Естония Борисов участва в Среща на върха на ЕС, посветена на високите технологии. Днес той се срещна и с италианския си колега Паоло Джентилони.