Причината ГЕРБ да даде проекта за язовира "Цанков камък" на прокуратурата е, че съоръжение за 1 млрд. лева не работи.

Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на правителствено заседание. Той още допълни, че ако язовирът не е бил завършен по времето на първото му правителство, е щял да стане още един "паметник на културата" на управлението на Тройната коалиция (БСП, ДПС, НДСВ).

 

 В понеделник от ГЕРБ внесоха сигнал до прокуратурата заради напукванията на чашата на язовира. Дефектите наложиха източване на водата и планов ремонт.  

„Причината отново да се внася това предложение за „Цанков камък“ е, защото е съоръжение, за което е даден приблизително милиард, с път за 240 милиона, а то не работи, то е изпразнено, счупило се е, ремонтира се и сега, в най-големите жеги, когато климатиците работят на пълни обороти, ние не можем да ползваме енергия от него", обясни премиерът.

Той описа и как точно му е дошла идеята за сигнала:

"В събота или в неделя видях във вестника празния язовир и тогава се обадих на Теменужка Петкова и казах: „В края на краищата, за 1 милиард съоръжение не работи, губим пари, сезирайте прокуратурата“.

При внасянето на сигнала за язовира в Родопите, от ГЕРБ изтъкнаха, че проектът е реализиран, когато сегашният лидер на БСП Корнелия Нинова е била зам.-министър на енергетиката. Нинова вчера заплаши да съди за клевета всеки, който свързва нейното име с проекта, включително премиера Борисов. 

"Цанков камък" е свързан и с друго важно политическо лице - почетният председател на ДПС Ахмед Доган, срещу когото имаше обвинение, че в конфликт на интереси е получил 2 млн. лева хонорар като консултант по проекта. Новият сигнал срещу язовира и някои други казуси породиха спекулациите, че в движението е настъпил раздор между Доган и депутатът Делян Пеевски. 

Андай: Ако ударят Доган, ДПС няма да го има

Доган: Не се занимавайте с мен!

Поставен ли е "на прицел" Доган от Анкара

В рядко публично изявление преди 2 дни, Доган отрече подобни твърдения и призова медиите "да не се занимават с него".

Проектът за язовира е приет и започнат по време на първото правителство на НДСВ, предимно реализиран между 2005 и 2009, когато на власт е Тройната коалиция, и завършен при ГЕРБ през 2010 година.

"След като са похарчени стотици милиони, ние трябва ли да доплатим последната част или да го държим като паметник на културата“, самоцитира днес Бойко Борисов свой риторичен въпрос от онова време.

По думите му, язовирът е можело да бъде поредният нереализиран "паметник на глупостта", за който съвместната власт на БСП и ДПС е похарчила стотици милиони, но е не е въвела в експлоатация. Като такива паметници той още изброи магистралите "Люлин", "Тракия", "Марица", "Струма", както и АЕЦ "Белене".  

"Ние ако за всяка тяхна глупост ги даваме на съд, съдилищата ще работят непрекъснато",

изтъкна Борисов.

Той допълни, че казусът с "Цанков камък" е предизвикал "фалшива новина" за възможен арест на Ахмед Доган, която е част от атака срещу управлението на ГЕРБ.

"Целта е да излезе, че ДПС са чисти и с БСП могат да управляват, а лошите сме ние", обяви премиерът.

В спекулациите за раздор в ДПС между Доган и депутата Делян Пеевски, Борисов вижда опит "на нас да ни пришият Пеевски".

"Дойде човек да ме предупреди (за фалшивата новина), не му повярвах, но виждам как брилянтно бродират докато ние се трудим, докато оправяме Варна, докато оправяме шума и какво ли не. Те си бродират и фалшивите новини си ги пускат и си ги изговарят. Няма никаква истина в това", смята Борисов.