Борисов в Атина: Гърция и България стават основен енергиен хъб

24 Август 2020 | 13:55
1 коментара
Бизнес

Премиерът Бойко Борисов и гръцкия му колега Кириакос Мицотакис с общо изявление в Атина.

Заедно ще участват във финализирането на процеса, при който „Булгартрансгаз“ ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис. Енергийният ни министър Теменужка Петкова също е част от визитата. 

Премиерът Бойко Борисов обяви, че едва ли някой си е представял, че един ден проектът ще бъде реализиран и допълни, че това се е случило с подкрепата на ЕС и ЕК. "Гърция и България стават основен енергиен хъб. Радвам се, че може да стартираме заедно това, което беше мечта на много поколения преди нас", коментира Борисов.

Междувременно във Фейсбук той написа: "Днес правим история. Участието на страната ни в проекта за втечнен газ до Александруполис е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки не само за България, но и за целия регион. Показателно е, че Булгаргаз вече е резервирал количества природен газ за период от десет години. Проектът допринася за реализиране на цялостната концепция за Газов хъб „Балкан“, която предвижда чрез изграждане и развитие на необходимата газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните в Централна и Източна Европа. Терминалът до Александруполис е в синергия с други инфраструктурни проекти в региона като например интерконектора Гърция–България и разширението на подземното газово хранилище „Чирен“.

Добавени коментари

Както винаги: публикува:
24 Август 2020 | 22:41
Няма грешка-маската на Тиквата пак е поставена неправилно-под носа.Идиота си е идиот-където и да е!

Добавете Вашия коментар

TOP