Борисов: Този път ще стана депутат! САЩ и Европа ме натискат за главния прокурор!

17 Февруари 2023 | 18:54
5 коментара
Общество
София
Борисов: Този път ще стана депутат! САЩ и Европа ме натискат за главния прокурор!

Съжалявам, че не приехме закона за независимостта на главния прокурор, изготвен от Крум Зарков. Нашите евроатлантически партньори го очакват. Радо Чолаков ме залъгваше, че е противоконституционен. Не може главния прокурор да бъде независим, не може да бъде незаменим, ако е извършил престъпление. Но да сменим Гешев с Рашков, няма да приема. Прокуратурата пази в момента Кирил Петков и Асен Василев. 

Аз знаех за списъка "Магнитски" доста преди да излезе.

Бях в американското посолство, за пет дни - три пъти, два пъти с англичаните И един път - с германската посланичка.  Два пъти се видях и Джим О' Брайън. Те искат от ГЕРБ да изкараме до край закона за събедната система и ние ще го свършим. В първия ден на новия парламент Крум Зарков да го внесе, ще го приемем

Но с начина, по който вървим днес, няма да има правителство.

Този път ще стана депутат!

Против съм импийчмънт на президента Румен Радев, само това остана и тази институция да съборим.

 

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването "Лице в лице" по БТВ. 

 

Две години Асен Василев помпаше инфлацията и ние загубихме шанса за Еврозоната.

Днешният ден ни дава две новини. Не се справят с границите. Преди две години България беше сочена за пример в справянето с нелегалната миграция. Протестът срещу нашето правителство започна, когато България бе приета в Европейския банков съюз. Говоря само факти. Под мое ръководство ние изпълнихме всички технически критерии и ни се отвори вратата към еврозоната. Затова се казва "чакалня", подчерта  Борисов.

 

Той коментира новината за намерените около 40 мигранти край Лукорско и пресконференцията на финансовия министър за отлагането на влизането на България в еврозоната.

 

Горанов си подаде оставката, не е бил в листите на ГЕРБ, коментира Борисов списъкът "Магнитски".

 

Защо две години, докато ГЕРБ беше в изолация, те не си приеха законите, попита риторично Борисов. Той имаше предвид това, че отлагането за еврозоната е заради неприети 4 законопроекта.

 

"Аз съм вярващ човек в Господ, той днес все едно, че ми дава възможност да опровергавам всички лъжи. Депутатите на ПП и ДБ бойкотираха комисията за пране на пари. Кое е по-важното? Две години не намериха време да променят тези закони. Останаха два дни и хвърлиха вината върху ГЕРБ.

Това са хора, които говорят неистини. Няма да го търпя! Асен Василев две години помпаше инфлацията! Той работеше целенасочено да не влезем в еврозоната, всичко останало са приказки“, заяви Бойко Борисов в студиото на БТВ.

"С него цял живот сме противници, не врагове, а противници - и в спорта, и в живота. Той беше най-добрата барета! Като барета задържа най-големия терорист в Европа, той се хвърли върху него, онзи ходеше с граната в джоба с изваден шплент“, коментира той и бизнесмена Алексей Петров.

"Как така ви написаха въпросите да ме питате, а тях не ги питате? Асен Василев вчера беше тук, защо не го питахте за това“, обърна се той към водещата Цветанка Ризова. Тя отговори, че в цялата й журналистическа кариера, никой не й бил писал въпросите. И обеща като дойде Асен Василев да го пита.

 

"Говорихме ли миналата година за левчето? Какви мерки се взеха?“, припомни той за предупреждението на ГЕРБ за надутите цени на горивата.

"Контра въпрос - за две години промениха ли закона за хазарта? Защо не е променен? Последната промяна беше през 2013 г.“, обърна внимание лидерът на ГЕРБ на водещата, която се обърка от въпросите му.

 

"Защо все към нас питате? От деня, в който "Промяната“ си отиде, бензинът и нафтата паднаха ли с един лев? На всяка бензионстанция може да го видите“, продължи Борисов по темата за цените на горивата.

 

"Кирил, Асен и Христо Иванов ни надиграха със закона за съдебната система. Чолаков ми каза, че в проектта на Зарков има нарушение на Конституцията. Съжалявам, че не го приехме. Сега ще го подкрепим! Видно е, че Европа и Америка го искат този закон. Ние ще го подкрепим, а после Конституционния съд да се произнася“, коментира той и неприетия законопроект на Крум Зарков в парламента за ограничаване правомощията на главния прокурор.

"Ако се смени Гешев с Рашков, извинете - такова нещо няма да подкрепим!", зарече се Бойко Борисов.

"Прокуратурата в момента брани Кирил и Асен с неадекватните си действия към тях. Наруши ли Кирил конституцията и стана ли министър в разрез със закона? Изтече ли класифицирана информация от Министерския съвет? Защо плащахме скъпо газ, защо не се ангажираха слотове в Гърция, а в Турция?  Разработки има ли как такива милиарди отидоха към "Лукойл“, как газ, който струва 100 лв., го платихме 130 лв.? Толкова работа имат, в момента не си я вършат. Не е важно дали е Гешев, Рашков, Татарчев, трябва да има законов начин, не говоря за Гешев, ако наруши закона, да има орган, който да го разследваКой разследва беззаконието на Рашков срещу нас? Идват, обръщат къщата, не намират нищо, полицаите казват, че трябва да ни изкарат, за да ни снимат“, заяви Борисов за въпроса за съдебната реформа.

 

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков да ни подготви работен документ, който сега да гледаме и да одобряваме по Закона за съдебната власт. Партиите, които искат да поработят върху него, да го направят сега, а в първия ден на парламента Зарков да го внесе и да го подкрепим, каза той.

"Аз знаех за "Магнитски“ преди да излезе. За пет дни - три пъти!“, призна си Борисов, че три пъти през последните седмици, е бил в американското посолство. Той каза още и, че два пъти се е срещал с посланик Джим О`Брайън.

 

"Аз съм човек, който не обича да говори за срещите си, но за да спра спекулациите - знаех за „Магнитски“ преди това, бях в сряда, петък и понеделник в американското посолство, защото имаме много партньорски неща да свършим. Два пъти съм говорил с Джим О`Браян, питал съм го защо Горанов е в списъка“, добави той.

 

„И тези избори на 2 април са абсолютно ненужни. Ще почешем някое его и какво следва – пак от същото! Те си правят сметка, че може да има две в едно, с местните, всеки ден го приказват.

"Колегите от ДБ знаят, че приеме ли се бюджетът на Асен Василев, еврозоната отива, помпа се инфлацията“, вби Борисов клин между коалицията на ПП и ДБ.

 

Вече имаме нова лява партия и проблемът на Христо Иванов и Атанас Атанасов е „Продължаваме промяната“ (ПП). И още на бюджета ще се скарат. И тогава „Демократична България“ (ДБ) ще дойдат, когато дойдоха и сега при нас, и ще кажат да не приемаме закона на ПП. Защо иначе не мина законът за бюджета?“, попита той.

 

"„Ще стана депутат този път, за да не могат да ни надиграят в парламента. Щом толкова искат – ще стана, те толкова ме желаят… те са объркани, не зная дали чоропогащниците са с дупки… Така обиди учителите. С 300% сме увеличили заплатите на учителите при малка инфлация.
Тези хора са обсебени от мен, нещо им има, отговори Борисов на въпроса на Цветанка Ризова ще стане ли депутат. - Аз, за да не ги дразня, с ясното съзнание, че по начина, по който вървим, правителство няма да има. Да, ще почешем егото кой ще стане пръв. И?! Пак от същото. Те си правят сметка, че може да има избори 2 в 1, заедно с местните, те всеки ден го казват. Аз съм го чул много пъти, не пред мен, а публично и пред колеги, като свършим и ще ви го изпратя“, продължи Борисов.


"Категорично не ме подкрепиха“, каза в отговор на въпроса дали партията е разрешила да се прави коалиция с БСП. И припомни, че ГЕРБ е създадена като контрапункт именно на БСП.

 

Структурите ни отказаха коалиция с БСП. Считат, че с партията на Промяната и ДБ, и ДПС слагат, ще е най-устойчивата евроатлантическа коалиция, която няма да даде на държавата да мръдне в никаква посока. Конституционно мнозинство, ясно управление, проевропейско, пронатовско“, подчерта Борисов.

 

Ние бяхме създадени като противник, аналог на БСП. Те вече не знам как ще я докарат.

"Ние имаме нова лява партия - ПП. Те още на бюджета ще се скарат и ще дойдат при нас, както преди 20-30 дена и ще кажат "Не приемайте този закон“. Иначе, защо не мина законът за бюджета, а се остави този бюджет? Искате да стана депутат?! Ще стана депутат, за да не могат да ни надиграят. Като искат, ще стана. Не знам чорапогащниците с дупки ли са, не са ли с дупки, нещо им става на тези хора“, каза още Борисов. Той имаше предвид скандалното изказване на съпредседателя на ПП Асен Василев за учителките, които, защото им били ниски заплатите, ходели с чоропогащи с дупки.

 

По повод сигналите от ДБ, че се иска импийчмънт на президента Румен радев, Борисов каза, че е против.
"Аз съм против, те си го избраха! Ако и тази институция съборим, какво ще стане с България?!“, коментира той.

 

Този път ще стана депутат, за да не може да ни надиграят, както в предишния парламент. Те толкова ме желаят, че нещо са объркани. Оттеглих се в централата да не ги дразня. Бил съм премиер, колко пъти кмет, това ли ми е на мен? Да стана депутат?! Бил съм много пъти, припомни Борисов.

TOP