Борисов: Ще дойда на лидерската среща, но няма да подкрепим кабинет на БСП

19 Януари 2023 | 16:12
1 коментара
Политика
Борисов: Ще дойда на лидерската среща, но няма да подкрепим кабинет на БСП

Разговарях с г-жа Нинова за лидерска среща и заявих присъствие. Не съм поставял условия, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Решението на Националното ни събрание е ясно - не можем да участваме или да подкрепим кабинет на БСП, добави Борисов в профила му във фейсбук. Смятам обаче, че е време за сериозен разговор между лидерите на партиите. Дължим уважение и отговорност пред избирателите си, каза още той.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че е разговаряла с лидерите на всички парламентарни представени партии, поканила ги е утре на среща в 11:00 часа в зала Изток. Някои потвърдиха, някои казаха, че ще го обсъдят в групите си. Разговарях с Бойко Борисов и той потвърди, каза Нинова.

Тази сутрин получих покана от Корнелия Нинова, но това, което я уведомихме, е нашето решение от вчера, че ние няма да участваме във формирането на кабинет с третия мандат, но бихме участвали в разговори за приоритети, ако Нинова и БСП успее да сформира кабинет с останалите политически сили. Ние сме готови, понеже тези разговори не изискват лидерска среща, лидерска среща е там ако наистина искаме да сме част от едно общо коалиционно правителство. С нашето решение вчера ясно казахме, че няма да сме част от такова коалиционно правителство. Казахме на Нинова, че бихме седнали с БСП и ДБ в троен формат да говорим за приоритети и политики, но да сядаме всички заедно на лидерска среща да сформираме общо правителство с ГЕРБ и ДПС и БВ в този момент не виждаме среща. Това заяви съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков.

Петков подчерта, че няма да отидат на обща лидерска среща. "На общата лидерска среща не, но сме готови да отидем на троен формат - ние, БСП и ДБ.

Съпредседателят на Продължаваме промяната категорично заяви, че "тяхната задача оттук нататък е да обединим добрите сили, не само партии, но и граждански организации, всички хора с кауза в България и да направим обща платформа за действия напред не само за парламентарните избори, но и за местните", каза още той.

Получихме покана за среща от БСП, но няма да отидем на обща лидерска такава. Заявихме, че няма смисъл от нещо подобно, защото ние се виждаме всяка сряда и резултат от тези срещи няма. Резултат няма да има и от тази среща, която ще се състои, заяви лидерът на Възраждане Костадин Костадинов. Той посочи, че има приоритети, по които БСП и Възраждане имат сходни виждания, "но има такива, по които не срещаме тяхната подкрепа", каза той.

Получихме поканата на Корнелия Нинова, разговаряхме с нея и това, което й казахме е, че ние не отказваме разговор, но шансовете да получи подкрепа от нас не са големи поради големите различия, които имаме. Ако търси нашата подкрепа, ние бихме предпочели да се проведат срещи в двустранен формат, който също е част от това, за което тя е получила мандат от органите на БСП. На този етап за лидерска среща не виждаме условия да се включим, заяви Христо Иванов от Демократична България. Той обясни, че "реалността е, че отиваме на избори" и добави, че не вижда как този разговор в колективен формат преди изборите може да допринесе. "Не виждаме какво ще произведе тази обща среща", отбеляза Иванов.

Съпредседателят на Демократична България подчерта, че са готови на разговор в двустранен формат. "Ние не отказваме разговор. Винаги сме насреща за разговор", категоричен е той. /БГНЕС

Добавени коментари

Глупак! публикува:
19 Януари 2023 | 21:20
Тогава защо ще ходиш бе,идиот? За да те видят депутатите ли? Ти не ходеше там,когато трябваше сега ще се мъкнеш да те видят,че са те забравили!Гнусно, подпухнало прасе!Голям мерак да се показваш пред тия,които те мразят.

Добавете Вашия коментар

TOP