Борисов: Шарл Мишел е председател на Европейския съвет, предлагаме Урсула фон дер Лайен за шеф на ЕК

02 Юли 2019 | 20:52
0 коментара
Политика

Белгийският премиер Шарл Мишел ще бъде председател на Европейския съвет. Предлагаме на Европарламента да избере Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. Това заяви премиерът Бойко Борисов след заседание на върха на лидерите на ЕС. 

Жозеп Борел ще бъде върховен представител за външната политика и сигурността, обяви още премиерът. 

Евродепутатите на ГЕРБ ще подкрепят Сергей Станишев, ако бъде предложен за председател на Европейския парламент, увери Борисов. Въпреки че в неговата партия в България не го харесват, добави той. 

Идваха колеги да ме питат дали ще го подкрепим, аз ги уверих, че да. За България е много важно, ако има българин на такъв висок пост, аргументира се той.

 

Шарл Мишел е голям приятел на България, седяхме на заседанието заедно с Тереза Мей, даже го поздравих, има дъщеричка на 11 дена, поясни премиерът. С него се подновява една традиция още от времето на Херман ван Ромпой премиерът на Белгия да е председател на Европейския съвет, добави Борисов.

 

Всички гласувахме за Урсула фон дер Лайен, единствено Ангела Меркел се въздържа, понеже са в упрадвляващата коалиция, обясни Борисов. С нея също се познаваме много добре, познава я и вицепремиерът Каракачанов, добави той.

 

Оттук нататък сме поели ангажимент да убедим евродепутатите от нашите партии да одобрят споразумението ни и да гласуват кандидатурите, отговори премиерът на въпрос дали Европарламентът ще одобри постигнатите договорки.

 

За председател на Европейската централна банка е одобрена Кристин Лагард. Тя също е добър приятел на България и се надяваме на нейната помощ по пътя към Еврозоната, добави Борисов.Епицентър

 

Очаквайте подробности!

 

 

Борисов: Шарл Мишел е председател на Европейския съвет, предлагаме Урсула фон дер Лайен за шеф на ЕК

 

Добавете Вашия коментар

TOP