Борисов с формула: Лидерите да се дръпнем назад! Не искам да съм премиер, готов съм на компромиси

04 Октомври 2022 | 16:02
3 коментара
Политика
Борисов с формула: Лидерите да се дръпнем назад! Не искам да съм премиер, готов съм на компромиси

- Правителство на широка основа ще търси лидерът на победилата партия ГЕРБ в изборите Бойко Борисов.
- Ще бъдат отправени покани към всички формации в парламента, изповядващи евроатлантическите ценности.
- Лидерите да се дръпнат назад и да не участват в правителството.
- Контактни групи с модератори Соломон Паси и евентуално Росен Плевнелиев ще търсят съгласие по темата анти Путин, икономика и секторни политики.

 

Това са основните послания от първата пресконференция на ГЕРБ след парламентарните избори на 2 октомври.

 

"Не искам да съм премиер, не искам да съм депутат. Народът каза: "Стига сте враждували, намерете начин, защото всички страдаме еднакво", заяви пред медиите Борисов.

 

И даде формулата за кабинет: Предлагам на лидерите на другите партиии, който иска, разбира се, да се дръпнем назад. Приемаме този вариант.

 

Близо 80% от хората казаха пред социологическите агенции, че искат правителство. А и да отидем на следващи избори, нищо по-различно няма да се получи.

 

Ранното ми пенсиониране също се показа неправилно. Не може да те побеждавам на избори и то с такъв резултат - във всички областни градове с изключение на тези на ДПС, и те да искат да се пенсионирам".

 

На въпрос на репортер на Епицентър.БГ кой ще води преговорите и кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ за премиер, Борисов бе лаконичен:

 

"Ако отговоря сега на тези въпроси, те преговорите приключиха..."

 

Но все пак каза какви са намеренията му за състава на контактната група: "Ще поканим хора по антипутиновата тема. Ще поканим Плевнелиев, Соломон Паси и други хора и те да проведат кръга от преговори".

 

"Нека всички си помислят как ще изглеждат нещата след 2-3 месеца, войната се вихри със страшна сила и зимата няма да е толкова топличко, както сега. Готов съм да направя всякакви компромиси. Оставям колегите да решат кого обичат повече - себе си ли, Путин ли или българският народ", заяви Бойко Борисов.

 

"Виждате, при подобна риторика от всички страни, аз не виждам някакъв изход. Вариант, в който ГЕРБ управлява с Възраждане, ДПС и Янев, при положение че ние сме най-праволинейната евроатлантическа партия, не виждам. И ето ги новите избори", разсъждава Борисов.

 

"Не съм обсъждал с никого нищо. Изчаках да минат емоциите. Ние също се радваме. Като мине болката и радостта, надявам се, че ще намерим сечението", каза още лидерът на ГЕРБ.

"Не искам да съм в ролята на Христо Иванов - първо да клеча пред Радев, после да искам да ни събира. Ако не се съберем, си остава служебното правителство на Радев. Не мога да му кажа да ни вика обаче" разкри той.

 

И добави: "Не искам да съм депутат, не искам да съм премиер или министър. Моята морална победа е ГЕРБ да бъде първа политическа сила."

"Предлагаме нещо, което ще е устойчиво. Може и да изкара пълен мандат, ако се справя", отсече бившият премиер.

"За Стефан Янев не сте ме чули да кажа лоша дума. Уважаваме се. С някои се уважаваме и може да се видя с тях, с други ще имаме контактни групи", продължи той.

 

"Ако аз съм причината, не мога да кажа, че ще се махна от ГЕРБ, защото сме първи, за да могат да спечелят. Не поставям условия. Ако искат, Кирил Петков и Асен Василев да си останат. Ние правим сега анонс, те нека решат, може да откажат и контактните групи", допълни Борисов и каза, че няма да разчита на отцепници.

 

"Съжалявам много, ако някой е очаквал да се изрепчим и да кажем, че сме победители и трябва да ни слушат. Не го е казал народът това", коментира председателят на ГЕРБ и добави, че дори и да са в коалиция с ДПС и Янев, пак нямат мнозинство.

 

"Идва зима, социалните помощи чукат на вратата. Не може да оставиш хората без огрев, без ток, а пазарът ти дава 100 млн. лв. Асен Василев знае какъв обран бостан е оставил", добави Борисов.

 

Войната е тук. Загрижен съм, затова мои приятели ме упрекват, че не съм възторжен, че не съм викал "Ура, победихме ги". Морална е победата, това е триумф срещу мракобесието. Винаги съм мислил какво ще стане след това. 

По думите му така ще стане и с финансите. "Ще подкрепим социалната сфера. И аз обичам пенсионерите. Ще подкрепим социалната сфера. Да сложат тяхната програма, ще я подкрепим. "Да, България" говорят за съдебна реформа. Ние имаме нашата програма, нека те сложат тяхната, да кажат това, това и това и ще я подкрепим. С кого искате да преговаряте? Чолаков? Ето ви Чолаков! Дончев? Ето ви Дончев", добави лидерът на ГЕРБ.

Той заяви, че ще се съобразят и с министрите, които биха изпълнили тези приоритети и уточни, че дори и с "Възраждане" имат общи приоритети".

"Много пъти сме били в управлението. Трудно се работи без лидерите там. Ако искат и без лидери, без лидери", каза още бившият премиер.

 

Според Борисов, когато преговорните екипи се върнат с общи точки, тогава се вкарва едно правителство, което да бъде гласувано в парламента и всяка партия да си носи отговорност.

 

Когато по теми се подпишат споразумения, всяка една партия трябва да си държи на думата, посочи лидерът на ГЕРБ.

"Нямаме никакви претенции. Рашков не може да е вътрешен министър. Народът не го избра. И евроатлантическата ориентация на България не се подлага на коментар", каза още бившият премиер.

 

"Решихме да направим нашия брифинг след крайните резултати, както правим след всички избори. Няма нищо неочквано", обяви в началото Борисов.

Томислав Дончев благодари на всички хора, които са дали подкрепа за ГЕРБ.

"Моментът налага съединение.

Ние печелим в 24 избирателни района, ДПС - в 5, а $Продължаваме промяната$ - в 2. Картата е синя, но не това е най-важното.

От 265 български общини ГЕРБ печели в 174, ДПС в 69, БСП в 13, ПП в 8, ДБ в 1.

Получили сме подкрепата на 634 649 души. Върнали сме подкрепата на 38 193 души", обясни зам.-председателят на ГЕРБ.

По думите му този резултат е постигнат в крайно агресивна среда, затова е ценен.

 

"128 528 гласа имаме разлика с "Продължаваме промяната", 400 000 гласа с левицата, което също е показателно. Правим анализи до ниво избирателна секция", каза Дончев и добави, че данните по възрастови групи показват, че ГЕРБ е истинска народна партия.

 

"Първата победа е трудна, следващата е още по-трудна. Гордея се, че голямата част от българските граждани са дали подкрепата си за нас. Оттук следва сложната задача какво правим", завърши Дончев.

 

"Предполагам, че тези данни не са нови за вас. Когато имаш тези данни зад гърба, можеш да разсъждаваш на глас. Може да разсъждаваш за реалностите, които са в България. Тези избори показаха, че народът на никой не му даде самостоятелно право да управлява. Народът каза: Стига сте враждували, намерете начин, защото всички страдаме еднакво", заяви Бойко Борисов.

"Не ми се вярва, че към 70 000 са отишли да гласуват с "Не подкрепям никого". Ще използвам една шега към колегите - тяхното знаме, г-н Бойко Рашков в Перник, загуби с двоен резултат от ГЕРБ. Спечелихме с двойно по-силен резултат. И с тази създадена от тях илюзия изчезна", сподели той.

"Моите предложения са няколко. От сутринта спорим. Кое е най-важното в момента в България. Първо, важното и за света - кой е с Путин и кой е срещу него. Или както по време на избори се говореше за евроатлантизма. Нека това е първата тема, по която ясно да си заявим позициите. Ние нашата сме я заявили ясно. Ако искаме да тласкаме държавата към нови избори, това е идеално за Путин.

67% от българския народ са проевроатлантическите партии. Като сложим и БСП, стават 77%, защото не мога да приема, че Вигенин не е евроатлантик", сподели лидерът на ГЕРБ.

"Втората тема - инфлация, цени, финанси, енергетика, икономика. Колко ужасно е това, което ни завеща правителството на "Промяната". Вчера пак поискаха 200 млн. дълг. Дадоха им 100 на 4% лихва. Държавата изглежда отвратително и за международните, и за вътрешния пазар. Няма пари в хазната. Това може да се реши с редовно стабилно правителство. Как. Заявяваме твърда политическа позиция, че влизаме в еврозоната, пазарите веднага ще се успокоят, лихвите ще паднат и ще можем да запушим дупките в хазната", уточни Борисов.

 

Следващите преговори щели да бъдат и за енергетиката - диверсификация от "Газпром", както и за Плана за възстановяване.
 

"Аз съм малко габровец, когато сме дали пари за нещо, в случая десетки милиони за машини, аз съм доволен от машините", сподели Борисов на въпрос ще върнат ли хартиените бюлетини.

"Оръжие за Украйна трябва да се даде и ние това сме го казвали много пъти. И не трябва да се шикалкави", продължи Борисов.

"Къде е ръбът на съмохранението ли? Отдавна минахме по ръба. Вчера Лорер го слушах как едва ли не служебното правителство им е попречило. Когато при първото служебно правителство Бойко Рашков размазваше ГЕРБ и всички останали, къде бяхте вие? С какво ви попрече служебното правителство? Че ви изнесе далаверите? Ами те са длъжни да го направят", възнегодува председателят на ГЕРБ.

 

"Ако аз съм причината, не мога да кажа, че ще се махна от ГЕРБ, защото сме първи, за да могат да спечелят. Не поставям условия. Ако искат, Кирил Петков и Асен Василев да си останат. Ние правим сега анонс, те нека решат, може да откажат и контактните групи", допълни Борисов и каза, че няма да разчита на отцепници.

Репортер на ПИК попита лидера на ГЕРБ как ще преговаря с хора, които го арестуваха и продължават да искат да го арестуват: "Ако тръгнем със същата риторика, ще направим правителство, за да ги арестуваме тях. Така че това е по едната тема. Затова сега си давам тема да направим контактни групи", отсече той.

Борисов се обърна и към репортер на "Дневник": "Знаете, колко ви обичам. Цитирам "Дневник" и "Капитал" непрекъснато. Практиката за контактните групи не е измислена от мен, така се преодоля кризата през 90-те години. 

 

По думите му има решения, които да помогнат на страната, но трябва да има стабилно правителство. Хората очакват да има диалогичност, единение и компромиси.

"Да се пенсионирам, защото съм първи. И това ще направя. За да не се срещаме, ще пратя по-кротките хора, само жени, Катя Захариева. Не може да се държим като хулигани. Като заговорят за корупция... представяте ли си нашият шеф на данъчните да е разследван за такива измами", попита Борисов и повтори, че харесва машините за гласуване.

Според него контактните групи ще се видят включително и с "Възраждане" и "Български възход".

 

Епицентър.БГ 

Добавени коментари

Вижда се: публикува:
05 Октомври 2022 | 17:33
Тоя пак е скроил някаква терца! Пазете се,не му вярвайте!
Всички гербаджии са лакоми,жадни за власт публикува:
04 Октомври 2022 | 18:16
Не е ли така?Вижте ги всички:Т. Дончев,Дес.Атанасова,Томе Биков...Да не говориме за дребните от рода на Стефан Апостолов,Александър Мацурев,Надежда Самарджиева.Тая пък смени всички партии докато излъже ген. Янев да я сложи №1 в листата.Тю,не ги е срам! Лакоми лекета!
Лили публикува:
04 Октомври 2022 | 17:50
Какво ще се пенсионираш, ти вече си пенсионер с тлъста пенсия! Ама ненаситен на власт!

Добавете Вашия коментар

TOP