Борисов: Румяна Бъчварова има пълната ми подкрепа

06 Ноември 2015 | 07:36
0 коментара
Политика
Борисов: Румяна Бъчварова има пълната ми подкрепа

Чувам спекулации за отстраняването на министър Румяна Бъчварова. Искам ясно да се знае, че тя има пълната ми и категорична подкрепа. Това заяви премиерът Бойко Борисов в специално свое изявление на официалната си страница, в което коментира ситуацията с полицейските протести.

Той е категоричен, че компромисите, направени вчера от правителството по отношение на орязването на обезщетенията и отпуските на служителите в сектор "Сигурност", са максималното в знак на уважение към техния труд.

"Но това, което ме притеснява истински, виждайки част от протестиращите, е страхът на хората от това какви хора ни охраняват. Защото ние никога не сме отказвали диалог, а вчера гледах клипове във Фейсбук и останалите социални мрежи, където част от протестиращите полицаи в поведението си не се различаваха от феновете на футболните агитки. Неслучайно и журналисти, и граждани се възмутиха. Това наистина ме притеснява", заявява Борисов.

 

Той допълва, че служителите на реда трябва да са пример за това какво не трябва да се прави. Премиерът обяснява, че на практика нито заплатите на полицаите се намаляват, нито привилегиите.

"Просто ги привеждаме в следващите години, защото заради това, което сме заварили, финансовите и пенсионните ни системи няма да издържат. Бюджетните дефицити налагат да се правят съкращения и да се оптимизират разходите. Това е реалността, за съжаление", казва премиерът.

 

Борисов обаче обръща внимание и на пропуските в работата на полицията, като дава примери с несправянето с битовата престъпност и кражбите. Той декларира и пълната си подкрепа спрямо вътрешния министър Румяна Бъчварова.

"Бъчварова е изключително разумна и балансирана жена. Тя може да не е от системата, но години наред политическото ръководство се бъркаше в работата на професионалното ръководство на МВР. В случая професионалното ръководство има свободата да провежда операции и действия такива, каквито счита за правилни. Нещо повече, което държа да се знае – предложенията за свиване на разходите са на финансовия министър, а аз съм ги одобрил", категоричен е министър-председателят. 

 

Бойко Борисов казва още, че полицаите, които са притеснили гражданите с незаконни протести и създадоха огромни задръствания, би следвало да си понесат последствията от закона.

Добавете Вашия коментар

TOP