Борисов: Реформа е, когато крадците са в затвора

19 Август 2015 | 19:28
0 коментара
Политика
Борисов: Реформа е, когато крадците са в затвора

Ако хората очакват реформа в съдебната система, то е това - когато е хванат крадеца, да го вкарват в затвора, а не да го пускат да си гледа телевизия вкъщи и през нощта да ходи да събира пари, обяви премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на правителството.

Той цитира случая от миналата седмица на крадец с три международни заповеди за арест, който продължава да краде коли в София, въпреки че по документи е под домашен арест.

Премиерът поиска доклад от Министерството на правосъдието как се пазят хората под домашен арест.

Става дума за 32-годишен крадец с общо три европейски заповеди за арест - една от Словения и две от Италия, който продължава да краде автомобили в София при условия на домашен арест, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Хората продължават да питат премиера какво се прави с битовата престъпност, каза Борисов.

Това е голям крадец, търсен от няколко държави и получава домашен арест. И се интересувам какво мисли по този въпрос министъра на правосъдието, каза Борисов.

"Въпросът е, като е в домашен арест, кой го пази и трябва ли да има безплатна охрана пред дома си. Кой пази този човек, който става сутринта и вижда, че неговите коли ги няма в гаража", попита премиерът. "Разбирам демокрация, но хайде да има и малко демокрация за хората. Този човек не е ли демократ, дето се събужда и вижда че му няма колите?" каза още премиерът. Това не може да продължава така.

"Този човек ни е "кристален образ" - МВР го хваща веднъж, че е обрал жилище, а той сигурно е обрал сто преди това, хваща го, че откраднал мотор и сигурно пак е откраднал сто преди това, а след това източва парите на хората от банкоматите от Италия и Словения. Ние сме вероятно най-големите демократи в Европа и му даваме да си почива вкъщи. По какъв начин, като е под домашен арест той разбира, че е сгрешил?" попита Борисов.

"Ако я нямаше камерата, заснела престъплението, хората в МВР щяха да се червят и да обясняват защо всеки ден крадат на хората колите. Има хора задържани по 30-40 пъти и са на свобода. След всяко залавяне крадат, за да платят и да ги извадят. Ако това не променим, няма реформа, всичко друго са боричкания. Реформата е да направим така, че крадците да бъдат в затвора - това е важното за хората и това иска народът", подчерта премиерът.

Променете закона така, че хората като станат да са спокойни - трябва война с тези хора, каза още Борисов.

По време на заседанието премиерът коментира и темата с некачествените горива по бензиностанциите:

 

Източник: БТА /БГНЕС  

Добавете Вашия коментар

TOP