Борисов: През юли ще ни поканят в чакалнята за еврото

28 Март 2019 | 12:01
1 коментара
Общество

България ще получи през юли 2019 г. покана за чакалнята на Еврозоната, а за влизането в Шенген 2-3 страни нарочно ни спъват.

Това обясни премиерът Бойко Борисов по време на българо-германски икономически форум в столичния хотел „Балкан”.

"Имаме три неща да изпълним. Имаме прекрасна среда за инвеститорите и инфраструктура, която се гради. Изпълнили сме абсолютно ангажиментите си към ЕС, стриктно спазваме и опазваме границите на съюза", подчерта премиерът. Той отбеляза още, че за бизнеса е важно да има "стабилни данъци, огромен фискален резерв, гарантиран чрез МВФ евро-лев".

"За Шенген не съм сигурен, защото има една или две държави, които са егоисти. Чисто егоистично те пазят интереса на своите народи, затова и ние го отнасяме, в случая - България и Румъния. По море няма да са прави, ако не ни пуснат. Всички те казват, че сме много добре. Хем ни дават за пример, че сме добре, хем не ни пускат ", отбеляза още Борисов.

Той коментира и темата за Брекзит , като подчерта, че евентуалното излизане на Великобритания от ЕС без сделка ще има сериозни последствия за всички. Българските министерства обаче вече се подготвяли за такъв вариант.

„ Брекзит много не ни касае. Европа в тази ситуация се тресе. Моето лично мнение е, че няма да има разбирателство. Една от най-мощните икономики в света - Великобритания, се тресе.

Някой, който си мисли, че Брекзит е далече и не ни касае, дълбоко се лъже. Виждате от войната не е имало такива гласувания, отнема се право на правителството да гласува. Всички ние чакаме 12 април. Подготвят се КПП-ата, изграждат се митници, всички наши министерства се готвим да Брекзит без договор. Последиците ще са за всички. Германия винаги накрая плаща сметките", каза Борисов.

Той обясни, че от година на година се увеличава обменът между България и Германия, която е най-големият ни търговски партньор. Най-осезаемо е присъствието на немски фирми в София и София-област, а след това се нареждал Пловдив, където са съсредоточени най-много инвестиции. Общо немските фирми и компании у нас са 1500.

"Благодаря за поздравите от канцлера Меркел. "До 2009 г., когато поехме управлението, вносът от Германия, при тяхната добре развита икономика, е два пъти по-голям. 2009 г. става обрат - износът става по-голям, икономиката започва да бълва. Писано е без наша намеса", отчете още той.

"Вчера четох драматично изказване на Вучич за един завод. Ние полагаме също огромни усилия. Това, че имаме най-ниският външен дълг в Европа, над 20 г. държавата е във валутен борд и няма мърдане от финансовата ни дисциплина. Разговарях и с шефа на Европейската банка, няма какво да дискутираме, ако е живот и здраве, юли месец ще получим покана за чакалнята на Еврозоната", съобщи премиерът. И отново отчете, че средата за инвестиции у нас е повече от благоприятна.

"С президента Радев сме обединили усилията си за посещението на германският президент", изтъкна Борисов.

 "Гарантираме спокойствието на Германия с външната граница. Нека всички страни да си направят ограда и да се пазят. Ние сме изпълнили ангажимента си и който не го е изпълнил, да си го изпълни. Българският народ трудно би приел такова решение", коментира Борисов охраната на границата с Турция от нелегални групи мигранти.  

 "Полагаме много усилия, за да не растат цените. Полагаме много усилия да балансираме мощностите и да градим нови. В либерализирането на пазара то носи своите рискове разбира се, но това е крачка на пред. Навсякъде цените на тока растат, но КЕВР ги удържа, защото населението не го одобрява", отговори Борисов на питане за повишението на цените на тока.

Добавени коментари

Хх публикува:
28 Март 2019 | 16:56
И със сигурност ще обеднеем още повече.. Това ще съсипе България

Добавете Вашия коментар

TOP