Борисов: По 600 лева отгоре ще получат лекарите, по 360-сестрите, по 120- санитарите до края на 2021

03 Ноември 2020 | 20:40
1 коментара
Политика

Ние се борим за хората, да измъкнем държавата от здравната, икономическата и социалната криза. В тази тежка ситуация хората имат нужда от подкрепа. И особено всички онези българи, които работят на първа линия срещу вируса. Те трябва да знаят, че сме зад тях. Затова депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще внесат изменения между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет.

 

Това написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

Министър-председателят уточнява, че промените предвиждат:
- 237 млн. лв. за добавки към възнагражденията на медиците, като от 1 януари до края на 2021 г. лекарите ще получават допълнителни 600 лв. към заплатите си, сестрите - 360 лв., а санитарите - 120 лв. Мярката ще засегне близо 50 000 медици.
- 15% ръст на заплатите на служителите в системата на МВР, което ще струва 231 млн. лв. и обхваща 48 000 души;
- Допълнителни 143 млн. лв. за отпадане на подоходния критерий за детските надбавки.
"С тази мярка ще подкрепим 710 000 деца", уточнява той.

 

Премиерът Бойко Борисов лично е уверил служителите на МВР, че ще получат от догодина 15% увеличение на възнагражденията, вместо първоначално предвидените 10%, съобщиха представители на синдикат "Огнеборец" след среща с министъра на вътрешните работи Христо Терзийски. По време на преговорите между ръководството на МВР и представители на синдиката, в разговорите се е включил и Бойко Борисов, тъй като по това време е течало и онлайн заседание на Министерския съвет. Премиерът е заявил, че ще бъдат предвидени в новия бюджет допълнителни 5%, с които да бъдат увеличени заплатите на всички служители в МВР.

 

"Лично разговаряхме с премиера Бойко Борисов, който пое ангажимента да се предвидят в бюджета за Министерството на вътрешните работи по перо "Персонал" за следващата година, финансов ресурс за увеличение на възнагражденията с още 5%", заяви Венцислав Станков от синдикат "Огнеборец". Освен това увеличение на възнагражденията, пожарникарите, които работят на първа линия в борбата срещу коронавируса, също ще получат индивидуални награди, както и служителите на полицията.

 

От синдикат "Огнеборец" заявиха, че тепърва ще обмислят дали да има протести. Така националния протест на служителите в МВР в неделя остава под въпрос. В понеделник преговорите между ръководството на вътрешното министерство и полицаите не постигнаха резултат. "Ще ви призная нещо - разочарован съм. И съм разочарован не от липсата на резултат, а от причината за липсата на резултат. Имах някаква надежда, че наистина ще преговаряме. Оказа се, че министърът няма мандат да преговаря", заяви след срещата Валентин Попов - председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, цитиран от БНТ.

 

От вътрешното министерство са изчислили, че са необходими 154 млн. лв. за 10-процентно увеличение на заплатите. Сега не е ясно дали работещите в силовото ведомство ще се задоволят на 15% по-високи заплати, тъй като досега те настояваха увеличението да бъде с 30%. Зам.-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР коментира, че в самия проектобюджет е записано, че е осигурено 30-процентно увеличение на заплатите на всички системи и персонал на администрации, които са ангажирани с овладяването и преодоляването на последствията от пандемията. "Де факто и де юре това означава, че за Министерски съвет и за нашето министерство всички служителите в системата на МВР до момента, а и в бъдеще, не участват в този процес", посочи той.

 

В публикацията си Борисов атакува президента Румен Радев, като написа:

"Не приемам оценки от човек, който наруши изричните препоръки на ген. Мутафчийски учението на "Корен" да не се провежда. ВМА е пълна с военни и продължава да ми се размахва юмрук - с какво право? И аз мога да отговоря подобаващо, но това няма да помогне на държавата. Редовните избори наближават, тогава ще си премерим възможностите и ще стане ясна оценката на хората. Гарантирам, че кабинетът ще осигури финансов ресурс до ноември догодина, за да преминем през кризата и да има стабилност. Продължаваме да работим върху мерките, за да помагаме на хората."

 

В хода на онлайн съвещанието министър-председателят Борисов благодари на членовете на правителството за свършената до момента работа. „Действително тази пандемия е много тежка. Съжалявам, че Радев продължава да разединява нацията. Нужна е малко добрина, малко смирение, системите са напрегнати! Не ви вярват хората, иначе отдавна да сме си тръгнали“, добави премиерът по отношение на опонентите си.

 

По-рано през деня Радев обвини кабинета в панически действия по ковид кризата.

"Докато правителството се разхождаше по всевъзможни магистрали, багери и кравеферми, беше изпуснато важно време за много отговори действия", заяви Румен Радев.Епицентър

 

 

 

Добавени коментари

Браво публикува:
04 Ноември 2020 | 10:49
Браво!

Добавете Вашия коментар

TOP