Борисов: Оставаме в санитарно извънредно положение

03 Май 2020 | 12:55
0 коментара
Общество

Премиерът Бойко Борисов изрази своите съболезнования на семействата на загиналите от COVID-19 медицински лица. 

"Как може да кажат, че щабът не работи, това е лъжа. Искам да изкажа съболезнования на семействата на починалите лекарки, това е голяма драма", каза премиерът Бойко Борисов.  Той благодари на всички, които са си останали в къщи. 

"След като пуснахме парковете при определен ред и дисциплина, дано те да работят така, както искаме, да спазваме мерките, защото се ръководим от броя на болните и на починалите. Тези мерки не са икономически", каза премиерът. Той каза, че подкрепя индивидуалните спортове на открито, защото това може да подобри здравето. Възможно е да се отворят и плувните басейни по настояване на генерал Мутафчийски. 

"Вирусът няма да отмине за година или две, това казват специалистите", категоричен е Бойко Борисов. Ще останем в санитарно извънредно положение и след 13 май. Много важна роля са изиграли и КПП-тата, които може да се махнат в средата на Гергьовден, съобщи премиерът. Полицаите от там ще се борят с битовата престъпност. 

Водещата цел е да се засилят болниците, да се поддържат в добро състояние. За яслите и детските градини ще се решава допълнително на ново събиране. До този момент няма данни как те биха се отразили на борбата с коронавируса. 

Персоналите на заведенията трябва да бъдат обучени как да пазят клиентите и тогава могат да бъдат отворени отново, стана ясно от думите на генерал Мутафчийски. "Ние в момента се учим как да съществуваме в условията на коронавирус", каза той. Премиерът каза, че ако тези мерки сработят, тогава ще ги разширят и приложат масово. Именно заради това се отварят постепенно обектите, а хората не трябва да се юрнат рязко навън, призова Борисов. 

Добавете Вашия коментар

TOP