Борисов: Неслучайно двете световни войни почват от Балканите

14 Декември 2017 | 18:48
3 коментара
Политика

Министър-председателят Бойко Борисов участва в редовното заседание на Европейския съвет, което се провежда в четвъртък и петък в белгийската столица Брюксел.

Основните теми, които ще обсъдят лидерите на държавите от ЕС, са „Сигурност и отбрана“ и „Социално измерение, образование и култура“. Европейският съвет ще заседава и във формата по чл. 50, за да направи преглед на актуалното състояние на преговорите за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС, т.нар. Брекзит.

Борисов към Юнкер: Ще разчитаме на вас

Какъв девиз избраха за европредседателството

Преди последния Съвет на европейските лидери на ЕС за 2017 година и в навечерието на европредседателството ни премиерът проведе среща с председателя на ЕНП Жозеф Дал, която самият Борисов определи като „ползотворна“.

„Обясних му, че

Европа не бива да забравя за Западните Балкани.

Ние не можем да не им предлагаме нищо конкретно, защото те заслужава европейска подкрепа и бърза интеграция“, заяви министър-председателят след срещата.

Той беше категоричен: „Приоритетите на българското председателство са и европейски. Всичко, което Европейският съвет, Европейската комисия и Европа през годините прави, ние ще го продължим.

С нашия приятел Себастиан Курц (бел. ред. канцлерът на Австрия) сме се разбрали така да водим председателството, че от 1 януари до 31 декември 2018 г. приоритетите да вървят по своя ред – на първо място са европейският бюджет и темата за Западните Балкани, която успя да дойде на масата на ЕС за 16 и 17 май в София. Това е изключително важно и аз се надявам, че ще имаме крачка напред.

Очаквам цялата подкрепа на ЕНП по тази тема. Тя е много важна за Балканите. Неслучайно и Първата и Втората световна война започват от Балканите. Така че

сигурността, прогнозируемостта и просперитета на Балканите, не само Западните, е важно за ЕС“.

Относно двете основни теми, които ще се обсъждат на Съвета, Борисов каза: „Брекзитът е тема, към която трябва да се подходи много прагматично, тъй като на първо място човешкият фактор е много важен. Държавите от ЕС харчат огромни средства за отбрана, произвежда се много военна техника, а си говорим само за 2% от бюджета“.

Накрая той призна: „Ефективноста на всичко това не е поставена на преден план. ЕС понякога действа много бавно, но винаги стига до правилните решения.

 Vesti.bg.

Добавени коментари

Верчо публикува:
17 Декември 2017 | 10:57
Малоумник!”
Плешивмишотплоски публикува:
15 Декември 2017 | 07:07
Нещо да кажете по изказването на проф.Христов за 80%-та дебилност........
Бай Гуй публикува:
14 Декември 2017 | 20:01
Сигурно така пише във “Винету”.........

Добавете Вашия коментар

TOP