Борисов: Населените места със 100 жители също да могат да си избират кмет

21 Септември 2020 | 14:14
0 коментара
Общество

Отсечката на "Хемус" между Варна и Търговище готова в края на ноември

Обсъжда се възможност за промяна на закона така, че населените места със 100 души също да могат да си избират кмет, а не да им се назначава. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов при инспекция на връзката с АМ "Хемус" в участъка Ловеч-Плевен.

"Днес говорих с кмета на Калофер, с тези на малките общини, свързах ги с Кирил Ананиев и в четвъртък ще се срещнат. Ако трябва да се промени и закона за финансирането, защото има по-големите кметове, които отпускат на малките и ние преведем парите, а те не им ги дават. Това ще го помислим в закона и може населените места с до 100 човека да си избират кмет, защо да им го назначаваме", разкри Борисов. 

Както и при вчерашната си обиколка из Велиградско, така и днес министър-председателят бе посрещнат  с възгласи "Бойко, Бойко" и аплодисменти.

"Българските строители от цялата страна правят уникални неща. Никой не е смятал да строи "Хемус", само са лъгали. Само по 52-километровия участък на АМ "Хемус" между "Боаза" и разклона Плевен-Ловеч има над 20 големи мостови съоръжения. Поклон пред труда на строителите. Въпреки пандемията, въпреки кризата - работата не спира", отсече Борисов и съобщи, че в края на ноемери ще бъде пуснат отсечката на магистралата от Търговище за Варна. По думите му си заслужава предванията по Discovery за строежите си заслужавало да видят направената отсечка.

Премиерът подчерта, че във Видин и Ботевград-Мездра също се строи много. "Така че Севера и Северозапада много бързо се развиват", каза той и заръча да се разказва на младите хора какво се прави.

Борисов за пореден път коментира протестите като изтъкна, че всеки има право на действия в рамките на закона. "Хубаво е да прожектират филмчета, не е лошо, демокрация е, но това е, което ние трябва да оставим на следващите поколения. Нека да предложат програма и след няколко месеца са изборите", каза премиерът. 

"България е много красива, но и е трудна за строителство. Само на единия от трите подучастъци на отсечката от пътен възел "Боаза" до разклона Плевен-Ловеч има 4 големи пътни съоръжения. На първия мост, който е над р. Вит, основите вече са готови, пилотите са отлети, започва и поставянето на панелите за горното строене", написа по- късно премиерът Борисов във Фейсбук.

По думите му бил изключително доволен от работата на строителите по отсечката на АМ "Хемус" от пътен възел "Боаза" до разклона Плевен-Ловеч. "Всеки ден, камък по камък - буквално разрязват планината", подчерта Борисов.

Той разкри, че Над 4000 души работели на трасетата на „Хемус“. Цялостното доизграждане на автомагистралата до 2024 г. бил основен приоритет в Управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона било свързано именно със строителството на „Хемус“, което щяло да осигури бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна. "Ето защо сме осигурили целия необходим финансов ресурс за "Хемус". Изграждането на магистралата е необратим процес", категоричен бе премерът. 

Добавете Вашия коментар

TOP