Премиерът Бойко Борисов разпореди инспекторатите в министерствата да направят проверки на обществените поръчки във всяко ведомство.
 
„Искам пълна прозрачност, да бъде изчистено всякакво съмнение относно публичните пари“, заяви по време на правителственото заседание министър-председателят, предаде Нова ТВ.
 
Той поиска от министрите да го сигнализират и при най-малко съмнение за нередности.

„Няма да допусна заради финансовия интерес на този или онзи

да се дестабилизира държавата“, допълни Борисов.

Само преди дни след разследване на Нова ТВ беше уволнен и шефът на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков, задето ДАБ е купувала храни на завишени цени. Преди това Борисов спря обществени поръчки за над милиард и половина и се закани, че ще измете корупцията

 
 

Борисов коментира и темата за концесията на Банско

„Не мога да приема правителството да бъде обвързвано с твърдения, че

помага на някой олигарх”

- по повод решението за спиране на процедурата за разглеждане на доклада на междуведомствената работна група за концесионния договор за ски зона Банско.

Борисов посочи, че министърът на околната среда и водите ще направи още един опит, събирайки всички страни с отношение към проблема, за да се намери разумен баланс и решение.

„2001 г. още правителството на Костов започва този договор.

След това Долорес Арсенова, след това кой ли не, включително и президентът сегашен лобира за втори кабинков лифт”, допълни още Борисов. Аз съм категорично „за“, защото съм ходил, виждал съм какво чудо е. Но в същото време трябва да се направят необходимите крачки, за да се стигне до консенсус, който да реши този въпрос от 2001 г. Сега да не се правят на светии, защото, както в 99% от случаите, са го захванали едни, направили са белите и сега при нас идва да вземем решение”, обясни Борисов.

Премиерът посочи, че министърът на околната среда и водите ще направи още един опит, събирайки всички страни, които имат отношение към проблема, за да се намери разумен баланс и решение.

„Ако не се намери консенсус, ще прекратим концесията”,

посочи Борисов.

По-рано днес от фирмата-концесионер излязоха със становище. В него се казва, че "Група „еколози“ отново разпространяват неистини относно ски зоната”. 

Те казват още, че са изненадани, че след постигнато съгласие на общата среща между тях, еколозите, МОСВ и ДНСК, „същите “еколози” извъртели позицията си”.

"Няма да се взима каквото и да е решение за концесионния договор в Банско преди да се постигне консенсус и яснота, за да е категорично ясно на всички, че действията на правителството не се предопределят от желанието да се обслужват нечии олигархични интереси". Това заяви екоминистърът Ивелина Василева, съобщава БГНЕС.