Борисов нареди да се освободи бордът на директорите на ББР

08 Април 2020 | 13:38
0 коментара
Политика

Прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв рaзпoрeди нa икoнoмичecкия миниcтър дa ocвoбoди бoрдa нa дирeктoритe и изпълнитeлния дирeктoр нa Бългaрcкaтa бaнкa зa рaзвитиe.

“Възмутен съм от това, което направи ББР. Министърът на финансите ми каза, че никой с него не е говорил за това. И министърът на икономиката, който е принципал на ББР, също. И съм му наредил изпълнителните директори в Борда да бъдат незабавно освободени. ББР действа като всяка останала банка. Но за народа това е държавна банка. Затова принципалът да свиква Борда и да освобождава всичко в него“, нареди Борисов на редовния сутрешен брифинг на Министерския съвет днес.

Припомняме, че държавата използва 700 млн. лв. от данъкоплатците, за да подкрепя фирми и хора през ББР. Отпуснатият кредит се явява над 10% от тази помощ.

Вчера ББР даде извънредна пресконференция, на която Стоян Мавродиев заяви, че тези разкрития са лична атака срещу него и срещу правителството. Той също така обясни, че ББР, която по своята същност трябва да подкрепя малки и средни предприятия, отдавна работи с колекторската фирма и тя вече е погасила друг подобен кредит.

„Конкретната сделка е с кредитополучател, с когото вече имаме отношения и е погасил друг свой кредит. Кредитополучателят е “С.Г. Груп”. Те, купувайки портфейли, които затрудняват банките, ще могат да подпомогнат две други български банки. Осигуряваме им ликвидност от една страна. От друга страна за този срок от 10 години, за който сме се договорили, кредитополучателят ще може да се договори с другите 750 кредитора”, обясни вчера Николай Димитров, един от изпълнителните директори на ББР.

Добавете Вашия коментар

TOP