Борисов: Надяваме се на помощ от ЕК заради руските контрасанкции

10 Юли 2015 | 16:15
0 коментара
Политика
Борисов: Надяваме се на помощ от ЕК заради руските контрасанкции

Бойко Борисов                                                                                                      Източник: БГНЕС

Надяваме се на помощ и разбиране от Европейската комисия заради загубите, които търпим от контрасанкциите на Русия по отношение на млечните ни продукти, плодовете и зеленчуците.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с еврокомисаря по земеделието Фил Хоган.

„ЕК ще бъде запозната и се надяваме на подпомагане в този сектор, за да не фалират нашите производители“,

добави Борисов.

„Надяваме се, че след като за Гърция всеки ден се събираме, да намерят време и да разгледат и нашия проблем", отбеляза още премиерът.

Еврокомисарят Фил Хоган заяви, че е разбрал много добре споделените с него проблеми и съображения.

„Трябва да се погрижим за това България да не продължава да страда от руското ембарго,

най-вече в млечния сектор“, каза еврокомисарят.

„Много добре разбирам какво е отражението, което се получава тук от тази ситуация“, добави Хоган, като отбеляза пренасочването на излишна продукция от Полша и Румъния към България.

Той каза, че днес министърът на земеделието Десислава Танева е дала конкретна информация за по-опростени регулации, които трябва да се поддържат.

„Нашето намерение е да намалим бюрокрацията за фермерите“, посочи Хоган.

Еврокомисарят заяви още, че предвижда в близко време негови служители да посетят България и да проведат разговори, за това как да се въведат мерки за насърчаване на износа на българска продукция на нови пазари.

„Обсъдени са практически мерки, които могат да се реализират, за да се постигне осезаем ефект в краткосрочен план“, отбеляза Хоган.

„Готов съм да отделя повече пари, за да подпомогна българските власти

да намерят нови пазарни възможности, вместо да използвам инструменти за интервениране“, заяви еврокомисарят.

„Експортните субсидии са последното политическо средство, което бих отстоявал, поради ефекта на изместване, който е пагубен върху пазарите“, коментира още той.

В отговор на въпрос министър Танева беше категорична, че срокът за изпълнение на проектите по Програмата за развитие на селските райони е 15 септември.

„Всички трябва да организират работата си така, че до тази дата да бъдат подадени заявленията за разплащане“, каза Танева и апелира общините – бенефициенти да работят в рамките на този срок.

Източник: БТА 

Добавете Вашия коментар

TOP