Борисов: Кристалина шеф на Европейския съвет? Мечтайте си!

01 Юли 2019 | 14:09
0 коментара
Общество

Появилата се версия, че Кристалина Георгиева може да оглави Европейския съвет, беше развенчана от премиера Бойко Борисов, който участва в преговорите между евролидерите в Брюксел за разпределяне на най-важните постове в ЕС. 

„Не е възможно, мечтайте си. Няма как да стане”, отвърна той на въпроса дали България може да се озове едновременно с председател на Европейския съвет и с еврокомисар.

После обясни, че името на Кристалина Георгиева е било обсъждано за шеф на Еврокомисията, за председател на Европейския съвет, включително за поста на Федерика Могерини, която е Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи.

"Теоритично не е възможно да имаш и комисар и председател на Съвета. Няма как да стане. Вчера говорих с Кристалина Георгиева, днес също се чухме. Тя има прекрасна работа в Световната банка", разясни ситуацията премиерът.

Той призна, че е оттеглил страната ни да оглави със своя кандидатура за Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. 

„Отказахме поста на Могерини. Какво е по-добре да имаме комисар с изряден ресор или върховен преговарящ? Представете си, че Западните Балкани не бъдат поканени за преговори с ЕС. Какво ще кажат, македонци, сърби, албанци, косовари…?” попита премиерът ни.

Той бе категоричен, че правителството ни ще подкрепи Мария Габриел за еврокомисар.
„Към момента няма гласуване, няма каквото и да е било. Всеки си предлага своите кандидати. Аз отговарям за нашата позиция, тя е ясна и категорична – Манфред Вебер на европарламента, Франс Тимерманс на комисията. Това, което към момента има договорено, е тази формула и разбира се ще търсим мнозинство по нея”, заключи премиерът.

Лидерите на ЕС отложиха за вторник продължаването на преговорите, целящи намиране на изход от задънената улица за номиниране на кандидатите за водещите позиции на блока, заяви говорителят на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от AFP.

Добавете Вашия коментар

TOP