Борисов: Когато променяхме Конституцията, мислехме как 10 години ще бъдем в блок ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС

17 Април 2024 | 16:19
0 коментара
Политика
България
Борисов: Когато променяхме Конституцията, мислехме как 10 години ще бъдем в блок ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС

Борисов днес разкри: Когато променяхме Конституцията, си говорехме как 10 години ще бъдем един блок ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС

 

"Парламентът носи отговорност за това служебно правителство. Когато гласувахме Конституцията, си говорехме как 10 години ще бъдем един блок ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС“. За тези намерения на бившите некоалиционни партньори разказа днес Борисов пред журналисти.


Лидерът на ГЕРБ е категоричен, че "парламентът трябва да е висота и партиите, които променихме Конституцията – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС трябва да носим отговорност за служебния кабинет“.

„Когато парламентът е променял с умисъл от президентската институция контролът да дойде в Народното събрание, трябва сега същите тези партии да носят отговорност“, повтори няколко пъти Борисов в отговор на последните атаки срещу служебния кабинет.


Лидерът на ГЕРБ подчерта, че философията на Конституцията е направена, така че трите партии в този блок ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС да носят отговорност, когато тежестта от президента е пренесена в парламента.
„Призовавам Христо Иванов и Делян Пеевски да не бягат от отговорност. Тази философия за Конституцията е, че има системни партии и служебно правителство с Народно събрание, за да може да се върши работа. Помня служебните правителства на Радев как се подписваха договори и ни представяха пред света“.

Борисов припомни, че когато е трябвало да се избира шеф на БНБ от ПП-ДБ са предложили Андрей Гюров – ярко политическо лице, от ДПС са предложили Чобанов – отново ярко политическо лице.

Борисов заяви, че от ГЕРБ-СДС са били на мнение, че трябва да незасивим експерт, доказан какъвто е Димитър Радев. „Разпределиха си регулаторите, а за ГЕРБ остана Сметната палата. От ПП-ДБ искаха Андрей Гюров да стане служебен премиер, какво щеше да стане тогава?!

Борисов разкри, че при „зачатието“ на промените в Конституцията лично Делян Пеевски е предложин поста правосъден министър да бъде за Христо Иванов, който пък отказал. Лидерът на ДПС тогава предложил Атанас Славов, който приел.

„ДПС и тогава и сега никога не са участвали и са заявявали, че не искат министри. В разговорите, в които участваха е за правосъдната реформа. Затова в последствие дойди този разрив, защото за регулаторите не можеха да съберат 160 гласа. Сега, за да не ни се смеят хората – да бъдем на висотата и да носим отговорност“, заяви Борисов.

 

По повод поисканите от служебния премиер рокади във външно министерство и назначаването на Даниел Митов на поста външне министър, Борисов заяви:
През последните 9 месеца ГЕРБ е носил цялата отговорност за външната политиката на България и искам доктрината и идеолоията, за която сме се борили да продължи.

Казах, че в отбраната ГЕРБ носи отговорност, защото Запрянов е наш експерт. Призовавам колегите от ПП-ДБ също носят своята отговорност“.

По отношение на Даниел Митов, Борисов заяви, че е ярка политическа фигура, но такъв е Румен Спецов като шеф на НАП, такъв е и Гвоздейков като транспортен министър от квотата на ПП-ДБ.

Борисов подчерта, че не иска да носи отговорност за някой, който не познава. За исканата смяна Кирил Вътев от земеделското министрество, Борисов заяви, че е в добри отношения с него и няма отношение към поисканата рокада.Епицентър.бг

 

Борисов: Когато променяхме Конституцията, мислехме как 10 години ще бъдем в блок ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС

Добавете Вашия коментар

TOP