Борисов извънредно: ГЕРБ ще подкрепят предложението на ДБ за ротационен председатeл на парламента

19 Октомври 2022 | 20:18
0 коментара
Политика
Борисов извънредно: ГЕРБ ще подкрепят предложението на ДБ за ротационен председатeл на парламента

ГЕРБ ще подкрепят предложението на ДБ за ротационен председател на парламента.

С това извънредно изявление излезе тази вечер  лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след безпрецедентната ситуация, при която депутатите не успяха да изберат председател на 48-ото Народно събрание. 
 

Това предложение обаче е неконституционно, заяви  проф. Пламен Киров пред Епицентър.бг.

 

След трите неуспешни опита за избор на председател на 48-то Народно събрание тази вечер Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи заседанието да продължи утре. „Дано утрото е по-мъдро от вечерта“, посочи тя.

 

Междувременно Христо Иванов от ДБ предложи изход от конституционната криза - двамата кандидати на ГЕРБ и ПП - Росен Желязков и Никола Минчев да се въртят на ротационен принцип на председателския стол в парламента.


"Още веднъж искам да кажа. Има много приказки народни за двете овнета, дето са се бутали на моста, но народът не заслужава това, което се случи днес в парламента. Погази се Конституцията и практиката, която я имаше до сега. Не сме се заинатили за председателския пост, просто той е право на победителя в изборите, каза Борисов

"Финансова, икономическа, енергийна, миграционна всяка дума която приложиш към криза е факт. А ние продължаваме да се занимаваме кой ще е председател на НС", посочи още той Борисов.

"Благодаря на Иванов и ДБ, че дадоха разумно предложение за ротационно председателство на НС, защото е важно то веднага да заработи.

Затова утре на Председателски съвет изразете нашата подкрепа, за да се отпуши работата. И сега има протести", заръча Борисов на своите депутати.

 

И отново подчерта: "Това, което винаги казвам, е което най ме притеснява, е Запорожката централа. Днес там се водят боеве. В тази ситуация в света, в която дори и Германия не може да емитира дълг,  кризата, рецесията, в която влиза Европа е чудовищна, ние  си играем на председател. С радост бих им го отстъпил, но не е честно спрямо избирателите на ГЕРБ. Бяхме призовани да се покаем, но само народа може да го поиска от нас, ние го направихме и народът ни подреди първи с над 5% повече от другите. Затова искаме да сме отговорни именно към народа"", продължи Борисов.

"Дали ще е Желязков или друг - няма значение, има значение , че първият носи отговорност. Но ние сме готови да подкрепим това предложение, само и само утре да имаме председател. Благодаря на ДБ и Христо Иванов да станем част от това конструктивно предложение", приключи Борисов.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм! 

 

 

Борисов извънредно: ГЕРБ ще подкрепят предложението на ДБ за ротационен председатeл на парламента

Добавете Вашия коментар

TOP