Борисов иска правителство: Плевнелиев и Соломон Паси ще водят преговорите

04 Октомври 2022 | 15:01
1 коментара
Политика
Борисов иска правителство: Плевнелиев и Соломон Паси ще водят преговорите

Изборите показаха, че народът на никого не даде самостоятелно право да управлява. Народът каза: „стига сте враждували, намерете начин, защото всички избиратели страдат еднакво“. Отидоха, дадоха гласа си. Това заяви на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той призова лидерите да се отдръпнат назад и каза, че е готов да не бъде премиер или министър в евентуално правителство. „Да се опитаме да успокоим ситуацията. Готов съм на всякакви отстъпки и компромиси“, посочи лидерът на ГЕРБ.

„Близо 80% от хората казаха пред социологическите агенции, че искат правителство. Ще се похарчат още 100 милиона на избори, ще имаме държава без парламент. Кое е най-важното в момента в България? Първо, важното и за света – кой е с Путин и кой срещу него, кой е на страната на Украйна и кой не. Нека това да е първата тема, по която ясно да заявим позициите си. Ако искаме да тласкаме държавата в поредни избори, това е идеално за Путин. Втората тема: инфлация, финанси, икономика, енергетика, цени. Това също минава през решение на парламента. Идва зима. Социалните помощи чукат на вратата. Не можеш да оставиш народа без огрев и помощ. Предлагаме, както беше 90-те години – контактна група преговарящи екипи. Ще поканим хора с безспорна репутация – първо по антипутиновата тема: ще поканя Росен Плевнелиев, Соломон Паси. Нека те да проведат кръга от преговори.  Същата тема са финансите. Асен Василев иска да счупи държавата, ние ще му подкрепим социалната сфера, няма да се строи, няма капиталови ремонти, нищо, че хората искат. ДБ – съдебна реформа, ние сме дали нашата реформа, те да дадат тяхната. Но не ние сме за Рашков срещу Гешев. Не е реформа имена срещу имена“, представи плана си той. И е готов да остави партиите да избират с кого да преговарят, „макар без лидери да е трудно“. С кого искате д а преговарят Чолаков, Дончев, ето ви ги“, добави Борисов.

Той бе категоричен, че не би разчитал на отцепници. 

„Рашков в Перник загуби с двоен резултат от ГЕРБ. Ако той е бил, това, за което го размахваха като знаме толкова време, той щеше да е едноличен победител“, коментира още лидерът на ГЕРБ.

„Днес гледах 2,80 лв. цена на бензина. Цените на бензина и нафтата днес са по-ниски, отколкото преди“, посочи още Борисов.

ЦИК обяви официалните резултати при обработени 100% протоколи у нас и в чужбина

„Моментът предполага търсене на съгласие. От 31 избирателни района ГЕРБ-СДС печели в 24, ДПС – в 5 и Продължаваме промяната – в 2. Данните по общини също са красноречиви. Получили сме 634 649 души. Тоест, от последните избори сме върнали подкрепата на 38 193. това показва, че посоката, която сме следвали, е била правилна“, посочи от своя страна Томислав Дончев.

Той отчете, че резултатът е постигнат в крайно агресивна страна, защото в риториката на опонентите им не е имало нищо градивно. Дончев конкретно цитира ИТН и ПП, като отбеляза, че партията на Слави губи 153 000 гласа, а тази на Петков и Василев – 167 000.

Това са трите варианта за съставяне на правителство

Според него, показателни са и числата и по отношение на разликата с другите политически сили. „Данните по демографски профил също са особено интереси. Те затвърждават профила на истинска народна партия – балансирана във всички възрастови групи и адекватно разположена. 25% от жените и 25,1% от мъжете. Още по-интересни са данните по социални групи: 27,3% от работещите при пълна заетост, 20,3% на частична заетост, 19,6% от учащите, 21% от домакините. 26,3% от населението на столицата, 28,5 от областния град“, обобщи Дончев./новини бг

Добавени коментари

Бг публикува:
05 Октомври 2022 | 14:00
Боко е цар на кадруването! Най-големите боклуци ги навира навсякъде. Плевню,Паси!

Добавете Вашия коментар

TOP