Борисов: Хаос, разруха, застой, не съм имал досега по-лесна кампания

28 Февруари 2023 | 06:32
0 коментара
Политика
Борисов: Хаос, разруха, застой, не съм имал досега по-лесна кампания

Преди две години направихме най-трудното – прокопахме планината, така че това, което можете спокойно да обещавате, е, че в най-съкратени срокове ще го направим пак, защото това щеше отдавна да е готово. Застоят, разрухата. Това, което направиха със Севера и Северозапада, спирането на „Хемус“, спирането на Велико Търново – Русе, спирането на практика на работенето в региона, продължиха да обричат този край. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Враца.

 

Искам да ви напомня, че на последния Европейски съвет, когато приемахме бюджета, на България бяха дадени 2 млрд. евро повече и когато не останах доволен, ме извикаха и казаха, че България получава най-много“, отбеляза Борисов и допълни, че са отпуснати на България още 200 млн. евро.

Той посочи, че две години няма нито стотинка по европейските фондове. „Голям срам за България – две години умните и красивите нямат План за възстановяване“, каза лидерът на ГЕРБ. „Хаос, разруха, застой. Аз не съм имал досега по-лесна кампания“, категоричен е Борисов. Той се обърна към кметовете с думите: „Осветлението не можете да си платите общините.“ „Какво стана с инфлацията? Ние, когато давахме 50 лв. на пенсионерите, инфлацията беше 1% и те ги усещаха. Сега е над 100% инфлацията на едни стоки“, каза още Борисов. Най-реалистично е ГЕРБ да бъде първа политическа сила, заяви председателят на ГЕРБ. „Две години Асен Василев помпаше инфлацията, нямаше шанс да влезем в еврозоната, изпуснаха миграцията. Ако не се стегнем като народ да се излъчи правителство, да се мобилизираме да покрием дупките, няма шанс да влезем в еврозоната“, каза лидерът на ГЕРБ. Борисов добави, че ПП-ДБ са си намислили, че ако вземат София, това ще е краят на ГЕРБ.

Грабеха ви по 1 лев на всеки литър нафта и бензин“, добави той и допълни, че над 5 млрд. са отишли към Русия. „Какво стана с нелегалната миграция? Какъв Шенген? Нали щяха да дадат пари от Европа“, попита председателят на ГЕРБ. „Първата инициатива за децата на загиналите полицаи, пожарникари по време на служебен дълг, я направих аз като главен секретар“, уточни той и посочи, че имаме фантастични граничари. С Урсула и Шарл Мишел всеки месец следяхме преводите към Турция, за да ги държат извън България.

Още по-голям е потокът на нелегалната миграция след войната в Украйна, но никой не го отчита. Организираната престъпност в България се яви по време на югоембаргото. Имайте предвид, че тази война, тези частни армии, които се бият, това Европа ще го понесе. Смятайте какви килъри се отглеждат в момента, каква организирана престъпност се отглежда, защото едно е войната за родината, тези които са там, но техните криминали – и руски, и украински, и молдовски, и беларуски, дали не се организират както докато беше войната Сърбия – Косово и Сърбия и Хърватия, точно тогава се организира най-мощната организирана престъпност на Балканите. Огромни са очакванията към нас. И президентът Радев, и особено финансовата министърка, са длъжни сега, преди изборите, да извадят състоянието на бюджета, защото според мен потреблението се е сринало, дефицитите са вече 7 – 8%.

Сега Европа е в рецесия, какво да обещаем на тези хора и да бъдем честни? Те, затова само говорят за съдебна реформа. За две години съдебната ви реформа защо не я направихте? ГЕРБ го нямаше, ГЕРБ го бяхте изчегъртали, ГЕРБ бяхме малцинство в парламента, изолирани. Сега те изпадат в изолация. Това, които тези причиниха на България, турчин не го е причинявал.

Те не искат да има правителство. Те разбраха, че са загубили изборите. ПП за 6 месеца паднаха 10% под ГЕРБ, ДБ разбраха, че са загубили изборите и сега се събират накуп, за да може да се доближат до ГЕРБ. Дори да стане невъзможното, защото сега не могат да крадат с машините, да са малко преди нас. С нас не може, с ДПС не може, с „Възраждане“ не може, с БСП не може, като гледам Слави Трифонов какви ги пуска, ако те влязат, или „Възходът“, те в първия миг, ако са спечелили изборите, ще изпаднат в изолация. Кой им гарантира, че президентът ще продължава този път, в нарушение на конституцията, да бави.

Те си избраха президент и сега новата им опорна точка е „Борисов не е за импийчмънт“. Когато Борисов и ГЕРБ издигнаха проф. Герджиков, ректор на СУ, демократ, прекрасен преподавател, всички знаем кой е, избрахте тогава президента Радев. Сега започват да ни питат защо не му искаме импийчмънт. Представете си, че това успее, което Атанас Атанасов говори от сутрин до вечер, тогава Илияна Йотова остава да прави служебните правителства и ако сега има трима от БСП министри, тогава ще са всичките от БСП, а тя е най-малката партия в момента. И още гавра. Президентът за толкова години вече се научи. Хубав, лош, това е положението, подчерта Борисов. Но вие, които го избрахте, той накрая ви каза „хубаво, но аз ви вкарах през задния вход в политиката, тази шарлатания трябва да приключва“ и след тези реплики казват „те Борисов и Радев се срещат и си говорят“.

Хората очакват да кажем „стъпваме, здраве и ще оправим кризите“.

Умолявам ги да излязат и да кажат какво е моментното състояние на бюджета. Искам да видя има ли за капиталовите ремонти, за капиталовите разходи, за инфраструктурните проекти. Ние сме отговорни хора и като поемем ангажимент, трябва да го направим. Това е нещото, което не ми дава покой, не ми дава сън – жал ми е за хората. Две години какви неща изговориха, какво правиха. Българите трябва да чуят какво са ни причинили. И сега последната им тактика е евентуално да спечелят някой град. И какво ще направите с тези градове като няма пари, с какво ще ги направите атрактивни, попита Борисов. „От 50 и няколко милиарда отидохме до 120 милиарда БВП, благодарение на работата. Заводи във Враца започнаха да бълват износ. За първи път износът от България превиши вноса от Германия. Цялата страна работеше“, каза още Борисов. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP