Борисов: Единственият шанс да се случи нещо добро в България е да подкрепим втория мандат

22 Май 2023 | 19:02
1 коментара
Политика
България
Борисов: Единственият шанс да се случи нещо добро в България е да подкрепим втория мандат

Бойко Борисов направи първи коментар след новината, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще управляват заедно, като премиерът ще бъде на ротационен принцип.

"В последните няколко дни проведохме активно срещи с лидерите на ПП-ДБ. С тях започнахме отзад напред - те с 64 депутати не могат да направят правителство, Мария Габриел - със 116, не може да направи правителство. Следват - нови избори. Решихме да чуем какво казват ПП-ДБ. Разбрахме ги, че в първия мандат не могат да направят нищо с нас, защото са поели ангажимент към избирателите си. Не, че ние не сме. Целта зад всичко това е България и нейната геополитическа ориентация", посочи той, цитиран от NOVA.

„Продължихме разговорите с ПП-ДБ. Направихме голяма крачка назад, отстъпихме, не се инатихме, разбрахме ги. Мария отиде и върна мандата днес”, допълни той.

„Единственият шанс да се случи нещо добро в България е да подкрепим втория мандат на ПП-ДБ. Да, принадлежеше ни да е наш премиер, но егото на Мария Габриел и моето, и вашето по-важно ли е от стабилно управление в следващите месеци. Поне година и половина сме се разбрали с колегите”, посочи още Борисов.

„Има кога да се скараме пак. Има кога да се мразим. Българите сме такива. Да обичаме и да мразим. Много трудно решение за тях. Много трудно. Много трудно и за нас. Какво ли не ми написаха - че съм предал, че съм разцепил ГЕРБ”, коментира още лидерът на формацията.

По думите му „по-добре да говорят, че ГЕРБ е слаб”. „Нека да ми говорят, че съм се навел, нека да ми говорят, каквото искат”, категоричен е Борисов.

Не може да оставим финансовата стабилност на хората и бюджета на поредно служебно правителство, каза още той. Според него целта зад всичко е България и нейната геополитическа ориентация. 

Приели сме като морал за нашата коалиция – прозрачност, чистота, публичност. Не можеше да заченем такова правителство, на което да му се сложи грях, заяви Борисов. Той благодари на Мария Габриел. „Вместо да отиде на Г-7,  тя дойде в България, подаде си оставката и застана до нас“, отбеляза Борисов. Тя изигра огромна роля в следващите ни действия, каза още той. 

„Последните няколко дена проведохме активно срещи с лидерите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.  С тях започнахме отзад напред – те с 64 депутати не могат да направят правителство, ние със 116 депутати също не можем да съставим правителство. Следват нови избори. Дори и да се приеме някакъв бюджет, той няма да има политическа тежест, нито може по политики да бъде направен“, каза Борисов. Според него не би могло да се направи и нищо по Плана за възстановяване, съдебната и конституционната реформа или по други стратегически цели като Шенген и еврозона. 

Източник: NOVA, Таня Тодорова, БТА

Добавени коментари

Горд от Банско публикува:
23 Май 2023 | 13:35
Генерале поне сложи некои млад и успел като нашето момче Мацурев за министър на туристите. Поне Банско да има някоков шанс в тая ситуация!

Добавете Вашия коментар

TOP