Борисов: Днес внасяме в НС промените в Конституцията. На 2 септември трябва да имаме 120 гласа!

17 Август 2020 | 16:05
0 коментара
Общество

Народът иска справедливост. Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в извънредно изявление. 

 

Борисов и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откриват новата спортна зала в Кърджали. Заедно с тях е и шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

 

"Целта ни е да се даде правото на народа да избира", добави Борисов.

"Никога не сме изпадали в такава ситуация като държава да липсва политическа класа. Вие виждате на блокадите, на барикадите, няма политически партии, които да се ползват с някаква голяма обществена подкрепа. Тези партии искат да дойде задкулисие. Христо Иванов е цар на задкулисието. Или целта му е само да има служебно правителство и да даде еднолична власт Радев. Власт, в която той е всичко - и кабинет, и парламент - един човек. Такава ситуация е изключително рискована. Ние трябва да сме предупредили хората. Нямам никакъв страх от Радев. Той така се е омазал, че никакъв страх, но ние не затова сме направили политическа партия. Демокрацията по-добро нещо не е измислила", коментира още Борисов.

"Отваряме дебата днес за Конституция, Велико Народно събрание може да промени всеки един ред и да внесе какви ли не други предложения. Ние искаме ВНС да се произнесе", каза Борисов.

 

"Първата лъжа след нашето изказване - Борисов и ГЕРБ целят да протакат във времето и да не бъде избрано служебно правителство. Абсолютно лъжа!

Втората - че това е Конституция на ГЕРБ и на Борисов. Да, ние отваряме дебата - Великото народно събрание може да промени всеки един ред, всяка една буква, искаме ВНС да се произнесе", заяви Борисов.

 

"Третата лъжа – че не искаме машинно гласуване! Затова още днес възлагам на Томислав Дончев в Изборния кодекс да се запише, че машините могат да бъдат наемани, закупувани, как и кой ще ги достави, да има и хартиено гласуване – ако някой чисто умишлено повреди машина, да не се спира вота. Така че още днес тази лъжа ще бъде опровергана. С Ананиев ще говоря още днес ЦИК да си купи собствена сграда, а не да се бърка с парламента", категоричен бе премиерът.

 

"Искам да опровергая всички лъжи, че ние тупаме топката и искаме да останем в управлението. Предупреждавам, не ви плаша, предупреждавам. По телевизиите дават всеки ден как Гърция, Германия, Щатите затягат мерките. Предстои изключително сложно време за година напред. Затова искаме консолидация. Ние искаме само да помагаме на хората! И това, че ние предопределяме конституцията, е огромна лъжа", заяви Борисов.

 

Той посочи, че още днес ГЕРБ ще внесат в Народното събрание своите конкретни идеи за промени в конституцията.

 

"На 2 септември ние трябва да влезем със 120 подписа. Затова трябва да проведем разговори с всички парламентарно представени партии.

Никой не можеда се упражнява на наш гръб! Ние управляваме по най-добрия начин. Ние искаме само да помагаме на хората и да върнем властта на хората. Ние управляваме добре и финансово. Ние като войници сме готови да помагаме във всичко. От кое да ни е срам?! От вас искам да ме подкрепите за това.

Обръщам се към протестиращите, останете на тротоара и ни дайте 2 седмици, за да дадем властта на хората, на народа. Ако нашите коалиционни партньори не искат да дадем властта на народа, тогава всеки да си поеме отговорността. Чакат ни тежки финансови проблеми. Ако ни подкрепяте, още днес внасяте, обяснявате.

 

И дъщеря ми си е дошла от САЩ, но не бих и дал да управлява държавата. Няма житейски опит. Веднага да се промени 200 мажоритарни, 200 пропорционални-глас народен, глас Божи. Ние искаме само да осигурим най-доброто за хората, а то е като се спазват правилата и дисциплината. Изборите за ВНС могат да станат за 2-3 месеца. Накрая на четвъртата година на управление има умора и износване. Затова ние и искаме да дадем управлението на народа.

 

Българите не знаят какво е да се краде. Така управляваме пандемията, отидете да видите в Гърция какво е. Вижте спада на Брутния вътрешен продукт на Испания, на САЩ. Ние като войници сме готови да помагаме с всичко", подчерта премиерът.

 

"Справихме се с пандемията и строим навсякъде. От кое да ни е срам?! От вас искам да ме подкрепите. А на протестиращите да ги помоля - оставете пътя, останете на тротоарите...

  

Ако ме подкрепите днес, Дариткова, Караянчева - отивате и внасяте на юридически език документа.

 

Убедете колегите, опозицията, всички парламентарно представени партии - на 2 септември трябва всички да решим накъде ще вървим. Трябва да избегнем катастрофата на системата, на държавата с ВНС.

Хващайте и действайте! Ако не стане това, имаме еднолично решение", заяви още Борисов.

 

И продължи: "Правим контактна група. Още днес депозираме нашето предложение за промяна на Конституцията.

А за ВНС, когато съберем 120 депутати, това искам да стане на 2 септември. Обръщам се към протестиращите, които трябва да мислят с главите си-2 септември не е след 5 години. На 2-ри септември ние трябва да влезем със 120 подписа. След това правилника може да не е такъв, но много би било добре за хората, които наблюдават процеса, да намерите начин технически, измислете го, гласуваме, за да се види дали може да се съберат 160 подписа. Защото има двумесечен срок до 2 ноември. Отново ще се упражняват на наш гръб, че някой лъже.

 

"Нашата работа с колегите народни представители е да намерим политически консенсус. Няма нищо по-важно от това да се чуе гласа на народа, не стоим на власт на всяка цена“, допълни още Караянечва.

 

Като добра новина Борисов отбеляза, че само след дни ще бъде открит нов манастир в Кърджали, което не е правено от години.

 

"Опозицията от какво се плаши. В момента ние нямаме нито една опорна точка в точката. Съсипани партии, слабо президентство, слаб парламент. Единственото което, може да ни върне доверието в държавата е Велико Народно събрание“, заяви премиерът.

 

И отново настоя това да стане на 2 септември: "Втори септември имаме шанс да стоим напред. Ако не искат да дадем властта на народа, за мен този парламент ще изчезне. Ние нямаме нито една опорна точка-слаби партии, слаб президент. Важно е да е изгодно за народа. Ако не стане, имаме категорично решение, нека да пробваме с всички коалиционни партньори, каза премиерът.

 

Около 10 септември ви каним на нов манастир в центъра на Кърджали. Катедралата във Варна е готова. Виждате, че в тази пандемия само в България има публика на футбола.Епицентър/БНТ

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP