Борисов дава на 1000 музиканти по 4350 лева (ВИДЕО)

07 Март 2021 | 08:28
1 коментара
Общество

Правителството ще подпомогне с по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях всеки един от музикалните творци на свободна практика у нас като еднократна помощ в условията на пандемията.

Това означава, че около 1000 музиканти ще получат 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като за целта са предвидени 4 267 000 лева. Средствата ще бъдат осигурени от Министерския съвет още следващата седмица пое ангажимент премиерът Бойко Борисов на среща с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева, които представиха исканията на музикалните творци на свободна практика в България.

 

Вчера Рут Колева разпространи отворено писмо на близо 130 представители на музикалния бранш към Борисов и министъра на културата Боил Банов. Тя посочи, че това е първата кауза, около която браншът се обединява, откакто тя се занимава с музика. В част от него пише: "С две думи, представете си, че сте музикант - свирите на музикален инструмент от 4-годишно дете по 8 часа на ден, завършили сте музикално училище, музикална академия и към 2019-а свирите с едни от най-успешните музиканти и изпълнители в България... Февруари 2021 - не можете да покриете вашия екзистенциален минимум, защото вие просто не можете да практикувате професията си заради наложените от държавата мерки."

 

Въпреки че проблемът е отдавна, начин на разрешаването му се търси по традиционния за Борисов начин. След писмото от вчера, той се е обадил на Колева и я е поканил на среща в Министерски съвет, заедно с други представители на музикантите.

 

Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в който музикалният бранш е преживял най-сериозни загуби. Министър-председателят Бойко Борисов увери присъстващите музиканти, че се работи по изготвяне на механизъм за компенсиране в условията на коронавируса, който е възложен за изпълнение на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.


По време на срещата бяха поставени и други основни искания на музикалния сектор – промяна на Закона за радиото и телевизията, в който да се заложи задължителна квота за излъчване на българска музика като условие за получаване на лиценз и създаване на професионален регистър на музикалния сектор.


Относно изготвянето на регистър на изпълнителите от музикалния бранш премиерът Борисов коментира, че това е задача, която трябва да се изпълни съвместно от министъра на културата и самите музикални изпълнители.
Министър-председателят подчерта, че ще бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа като това ще бъде заложено за изпълнение при следващ управленски мандат.

 

Днес пред Би Ти Ви Рут Колева разказа, че институциите знаят от дълго време за проблема и са водени много разговори, но без резултат, а само с прехвърляне от едни към други. Според нея решението, до което се е стигнало днес е някакъв старт и глътка въздух, но не е достатъчно. На няколко пъти тя повтори, че не се иска нещо да падне отгоре, а наложителна подкрепа, тъй като след дълги месеци на изолация и криза, голяма част от хората от сектора са на дъното на техния екзистенциален минимум. Колева обясни, че музикалният сектор е най-засегнат от коронакризата в световен мащаб и България не е прецедент. За разлика от другите държави обаче, тук не е измислен механизъм, който да ги компенсира.

 

"Има музиканти и артисти, които имат данъчни декларации за по 300-400 хил. лева за 2019 г. В крайна сметка, когато си видим за държавата и си плащаш данъците, идва един момент, в който трябва да почувстваме, че имаме гръб, добави пред Би Ти Ви Орлин Павлов.

 

По време на срещата с представители на правителството днес (освен Борисов са присъствали министърът на финансите Кирил Ананиев, на културата Боил Банов и на спорта - Красен Кралев) са били поставени и други основни искания на музикалния сектор - промяна на Закона за радиото и телевизията, в който да се заложи задължителна квота за излъчване на българска музика като условие за получаване на лиценз, както и създаване на професионален регистър на музикалния сектор.

 

За изготвянето на регистър на изпълнителите от музикалния бранш Борисов коментира, че това е задача, която трябва да се изпълни съвместно от министъра на културата и самите музикални изпълнители.

 

Условието за задължителната квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа е следващ управленски мандат, се разбра от думите на Борисов, който заяви, че ще вкара този приоритет в предизборната си програма.

 

Борисов се срещна с творци на свободна практика

Добавени коментари

Селтакът с колелото публикува:
07 Март 2021 | 15:00
Тази смотаната Рутка изкара месеци наред в екзотични дестинации да си плацика гъза в топлите морета, а сега трябва и да и плащаме за това. Хай, сиктир, като нямате концерти и никой не иска да ви слуша буламачите, хващайте мотиките и ходете да копате на нивата на дългия ред. За копане поне има места колкото искаш!

Добавете Вашия коментар

TOP