„Бонусът” от 25 ст. за литър гориво тръгва от събота

04 юли 2022 | 11:15
0 коментара
„Бонусът” от 25 ст. за литър гориво тръгва от събота

Петролният бизнес смята, че отстъпката от 25 стотинки на литър обикновен бензин и дизел може да е активна още през уикенда.

Реалистично е това да се случи от събота нататък, ако промените в Закона за държавния бюджет за 2022 г. бъдат публикувани в следващия редовен брой на Държавен вестник - във вторник, прогнозира Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация.

Експертът потвърди, че собствениците на бензиностанции сами ще решат искат ли да асистират в предоставянето на държавната помощ за потребителите, които зареждат личните си коли.

"Пожелателно е, или по избор на оператора, те да участват в тази мярка. Не са длъжни да дават отстъпка, не можем да задължим оператори за нещо, което би могло да утежни бизнеса им", поясни Терзиев пред Нова тв. И уточни: "Към момента нямаме информация някои от големите вериги да не участват, но клиентът трябва да попита дали операторът предлага отстъпката".

При обслужване на бензиностанция, за да получи отстъпката, потребителят трябва да представи талон на автомобилното средство, което трябва да бъде от категория L или M1, припомни Терзиев. Мярката не се отнася  за т.нар. "баничарки", които се ползват за бизнес.

Председателят на браншовата организация подчерта, че цените на горивата у нас са високи заради "международни фактори. Това, което виждам за месец юли е, че цените се успокоиха от ръста през юни", коментира Терзиев.

Ако автомобилът е взет на лизинг, шофьорът също може да ползва отстъпката - стига в документите да пише, че возилото не се експлоатира за стопанска дейност и договорът за лизинг е сключен с физическо лице, а не с фирма.


Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?