Бонка Ичкова: Таксите събирани от децата посещаващи Центъра за личностно и творческо развитие в Благоевград са незаконни

28 Септември 2017 | 17:20
1 коментара
Общество

Таксите, събирани от децата, посещаващи Центъра за личностно и творческо развитие в Благоевград, са незаконни, каза на пресконференция синдикалният лидер на СБУ в града Бонка Ичкова.

Тeзи доводи изложиха и колегите й Ирина Андонова - представител на КТ "Подкрепа", и Антон Мавродиев - председател на синдикалната организация в Центъра.

"Таксите, вариращи между 5 и 7 лева, са недопустими. В закона ясно е посочено, че пари за обучение на деца се начисляват единствено при дейности, нефинансирани от държавата. Няма анализ за формирането на тези суми, независимо обяснението на Общината, че те са символични. За какво отиват тези пари - не е ясно. Не се издават фактури или касови бележки. Именно поради тези и други проблеми, настояваме за пълна финансова и документна проверка от МОН", заяви Бонка Ичкова.

Бонка Ичкова каза с категоричност, че тя лично не иска такси от децата, на които преподава френски език. "Как да търся пари от посещаващите школата, като до преди месеци от кметското ръководство в Благоевград обявиха, че заниманията са безплатни", пита Ичкова. Тя обаче не скри, че е пропуск от страна на преподавателите в Центъра липсата на своевременна реакция срещу решението на Общинския съвет, гласувал събирането на пари от възпитаниците.

Ичкова, Ирина Андонова и Антон Мавродиев припомниха и за опита на кмета Атанас Камбитов да се спре държавното финансиране на Центъра и той да стане изцяло общинско звено. Това, както вече информирахме, стана в края на месец май. След протест на всички преподаватели и служители в преструктурираните Обединен детски комплекс и Младежки дом, градоначалникът Камбитов изтегли предложението си пред ОбС и то не бе дебатирано на заседание.

Какво е била причината за това искане от страна на кметската администрация в Благоевград, не е ясно. Могат да се правят догатки, че по този начин Общината може сама да диктува на местно ниво образователните, финансови и кадрови дейности в Центъра.

Припомняме, че преди дни Бонка Ичкова и колегата й Ирина Андонова разпространиха гневно писмо до медиите, премиера Борисов и до образователния министър, в което определиха действията на ресорния заместник кмет Христина Шопова по отношение на Центъра, като форма на феодално владение.

Според жалбоподателите, е наложителна незабавна финансова и документна проверка на ЦЛТРДБ в Благоевград. Изтъкнати са факти, че хора, заемащи длъжност домакин получават много по-високи възнаграждения от всеки педагогически специалист. Заеманата длъжност финансов контрольор е трансформирана в заместник-директор на заплата 1063 лева. На този щат е назначена съпругата на другия заместник-кмет в Благоевград Иво Николов, изтъкнаха синдикалните председатели в отвореното писмо.

Веднага след това обаче последва контра подписка от 22-ма учители в ЦЛТРДБ, които упрекнаха Бонка Ичкова и Ирина Андонова. Те се разграничиха и защитиха с подписката си действията на кметската управа, като изтъкнаха, че не са съгласни с изложените в писмото факти за финансови и други нарушения.

На пресконференцията днес, Антон Мавродиев изтъкна, че лично заместник-директорът на Центъра за личностно развитие, която е съпругата на другия заместник-кмет Иво Николов, е заявила на преподавателите: "Ако не се подпишете, значи сте срещу нас".

източник: Enovina.bg

Добавени коментари

ДЕТЕ публикува:
28 Септември 2017 | 17:33
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ ЛИКВИДИРА ТОВА,ДОРИ ГЕРБ ЗАКЪСНЯ,вече навсякъде всичко за децата е ликвидирано...е...има само детски площадки за 50000 лв.Децата обичат ГЕРБ -СКОРО И С НОВИ ВРАТОВРЪЗКИ!

Добавете Вашия коментар

TOP