Бонка Ичкова: По-малкото четене на книги води до липса на въображение и на добър изказ

25 Септември 2016 | 16:24
1 коментара
Общество
Бонка Ичкова: По-малкото четене на книги води до липса на въображение и на добър изказ

По-малкото четене на книги води до липса на въображение и на добър изказ. Това каза за Pirinsko.com Бонка Ичкова, председател на Синдиката на българските учители в Благоевград.

Според нея в днешно време българските ученици четат все по-малко.

„За съжаление, и родителите не обръщат достатъчно внимание на децата си. По мои наблюдения, те не следят достатъчно интелектуалното развитие на децата“, допълни Бонка Ичкова.

„Една книга те кара да си представяш чувства, картини и различни образи. Според мен, ако учениците не четат достатъчно, те няма да могат да изградят дори собствен речник, собствен мироглед и да развиват способностите си“, коментира тя и добави, че е важно да се четат книги, защото четенето развива ума и речта, развива също и чувствителността и солидарността в подрастващото поколение. 

По думите й голям проблем се явява и липсата на навици за учене при днешното поколение.

"Учениците най-много се затрудняват от това да помнят дълготрайно. За това, според мен, са виновни новите технологии, защото те учат децата на мързелива памет. Аз съм преподавател по чужд език. Едно дете не може да учи чужд език, ако не помни дълготрайно лексика и граматика и така вероятно стоят нещата и при всички други предмети“, допълни Бонка Ичкова.

Тя каза още, че другото нещо, заради което учениците имат затруднения в учебния процес, е липсата на достатъчно внимание от страна на родителите.

„Родителите трябва да разговарят повече с децата си, да ги насочват какво да четат и какво да гледат по телевизията“, допълни Бонка Ичкова. 

Добавени коментари

х....... публикува:
26 Септември 2016 | 08:54
Пълно Ку-Ку

Добавете Вашия коментар

TOP