Болният от грип може да развие всички симптоми за 24 часа

25 Януари 2024 | 10:30
0 коментара
Любопитно
България
Болният от грип може да развие всички симптоми за 24 часа

Грипът засяга различни органи и системи в организма. Най-често се заразяват децата и възрастните. Ако заболелият няма ваксина, може да си приложи някой от ефективните препарати. Колкото по-рано започне техният прием, толкова по-ефикасен ще е резултатът – най-добре в първите 48 часа. Така може да очакваме бързо пресичане на симптоматиката. Това заяви инфекционистът д-р Трифон Вълков в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„Грипът е единственото заболяване, при което може да се посочи дори часът на разболяване. Тогава е отчетена първата болестна проява. В рамките на едно денонощие човек може да развие всички симптоми. Всичко започва много остро – със суха, мъчителна кашлица“, заяви той.

Според него грипът протича по обичайния начин. „Надяваме се да са по-малко пациентите със сериозни оплаквания и хоспитализираните. Противогрипната ваксина много помага за това, макар да не осигурява 100% имунитет. 

Очакваме оплакванията да са по-леки като тежест и интензитет. За 10-14 дни след имунизация се изработват антитела. Има резон да се постави ваксина преди началото на грипната епидемия“, коментира медикът.

Относно заразяването с морбили д-р Вълков заяви, че това е остър вирус. „Това е една от шарките, която се характеризира с висока степен на заразност; целотелесна инфекция, протичаща в три стадия. Често се стига до усложнения.

Някои от тях се наблюдават и 10-15 години след преболедуване. Проблемът може да бъде решен с масова ваксинация. Вирусът не е високо изменчив. Двете дози от ваксината срещу него се поставят на възраст 13 месеца и 12 години. Около 12-14 години след имунизацията 20% от хората, които не са се срещали с инфекцията, може да се разболеят от морбили“, заяви той.

Добавете Вашия коментар

TOP