Божков вкара Борисов, Горанов и Арнаудова в ареста с обвинение за изнудване. Има видеозаписи

18 Март 2022 | 18:39
3 коментара
Общество
Божков вкара Борисов, Горанов и Арнаудова в ареста с обвинение за изнудване. Има видеозаписи

Бившият хазартен бос, който в момента се укрива в Дубай - Васил Божков, успя да вкара в ареста бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов минисър Владислав Горанов и бившия шеф на правителствения пресцентър Севделина Арнаудова.

Срещу тях е образувано досъдебно производство за изнудване, за което Божков говори от две години срещу тях.

 

По негов сигнал МВР извърши обиск в техите домове снощи, след което те бяха задържани и отведени в ГДНП.

 

Днес по обяд прокуратурата е уведомена за действията на вътрешното министерство по арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Чака се да бъде определен наблюдаващ прокурор.


Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Вижте цялото съобщение на Прокуратурата:

Днес, 18.03.2022 г. в Софийска градска прокуратура постъпи по факс уведомление от разследващ полицай от Главна дирекция „Национална полиция“, че на 17.03.2022 г. е образувано досъдебно производство по реда на чл. 212, ал.3 от НПК - с първо действие по разследването разпит на свидетел и последвали претърсвания и изземвания.

Досъдебното производство е образувано за престъпление по чл. 213 а ал. 3 т. 2 и т. 5 вр. ал. 1 НК, извършено в периода от 2014 – декември 2019 г. СГП е уведомена и за задържане по реда на ЗМВР /за срок до 24 часа/ на лицата Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

 

Епицентър.бг припомня, че именно през този период Божков обяви по телевизията, че е дал подкуп в размер на 67 милиона лева на Борисов, като е носел лично парите на тогавашния финансов министър Владислав Горанов, а пък Севделина Арнаудова го е посещавала регулярно в офиса му на улица "Московска", тръгвайки си с пари, предназначени за нейния партиен шеф.

Самият Божков се похвали вчера, че действията на МВР са продиктувани от сигналите, които е изпращал до европейската прокуратура.

Уведомяването за образувано досъдебно производство от МВР, както и посочената в него правна квалификация, изключват компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното първоначално от пресцентъра на МВР съобщение, подертават от държавното обвинение.

Делото вече е постъпило в Софийска градска прокуратура и е разпределено.

 

МВР е действало по сигнала на Васил Божков и доклад на Агенция "Държавна финансова инспекция" от миналото лято, която е установила, че има вреда от 556 млн. лева заради бездействие на пряко ръководената от Владислав Горанов Комисия по хазарта. Тези данни са изпратени на българската прокуратура, съобщи днес в парламента финансовият министър Асен Василев..

В сигнала си хазартният бос разяснява, че си е плащал на Борисов и Горанов от 2014 година до началото на 2020 година. Той разкрива, че за последните 3 години е платил над 60 милиона лева на двамата, като категорично обяви, че това е рекет, а не подкуп.

"Аз бях рекетиран от лицето Бойко Методиев Борисов, лицето Владислав Горанов и други хора от тяхното обкръжение. Рекетът не е подкуп. Има твърдения, че съм давал по 10 000 лв на ден на служител от Комисията по хазарта – на шеф. Много ясно доказах, че аз не съм имал достъп до шефовете и до комисията по хазарта. Този достъп беше спиран много ревниво от Влади Горанов. Единствените комуникации за хазарт са били през него“, разказваше в последните години Божков.

Божков, който се укрива в Дубай, разкри преди година, че пиарката на премиера Борисов Севделина Арнаудова е идвала в офиса му всеки месец. По думите на бизнесмена тя е била изпращана от министър-председателя.

В сигнал до прокуратурата Божков твърди, че за три години е дал "директно" на премиера и на финансовия министър над 60 млн. лева "по тяхно директно искане", като за това разполага със снимков материал, записи и свидетели.

 

"Има неоспорими доказателства. Има свидетели. Има и закони, които бяха погазвани от Борисов, Гешев и компания повече от десетилетие. Време е за справедливост", това коментира във "Фейсбук" обвиняемият бизнесмен Васил Божков. Той е сигурен, че в българската прокуратура има достойни хора, които знаят, че служат на закона.

В множеството коментари във Фейсбук Божков защитаваше тезата си, че е плащал рекет.

Влади Горанов призна си, че съм ходил в кабинета му и има свидетели за това. Как съм носил рекета вече съм обяснявал, кой е ръководил Комисията по хазарта е видно от СМС-ите, които съм показал. Много добре знае, че от мен няма нарушение на закона и неплатени такси. Всичко бе измислено, за да унищожат компаниите и да заграбят пазара. Единственото, което не каза Влади е колко е прибирал за себе си и колко е дал на Борисов. Крайно време е и Борисов да отговори на този въпрос“, написа преди година Божков.

 

В сигнала на БОЕЦ до МВР, подаден в края на миналата година, се прави логически връзката за пачките и кюлчетата в спалнята на Борисов с изнесената от Васил Божков информация за дадените от него десетки милиони на Бойко Борисов. Това е един комплексен сигнал, който обхваща множество престъпления, извършени от Борисов, Горанов и Арнаудова и то хронологично, за дълъг период от време”, обясниха разследващи.

 

Още в началото на месец май, 2020 година бизнесменът с 19 обвинения публикува поредица от стенограми от сайта на Народното събрание, с които обясни как е бил писан законът за облагане на хазартните (лотарийни) игри. Отделно виси въпросът как така финансовото министерство, начело с Владислав Горанов, е пропуснало да разбере за евентуално неплатени 700 000 000 лева данъци от хазартния бизнес на Божков. Заради случилото се в началото на 2020 година, Божков заведе дело в съда в Страсбург.

 

Какво гласи член 212 от Наказателно-процесуалния кодекс:


Чл. 212. (1) Досъдебното производство се образува с постановление на прокурора.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) Досъдебното производство се счита за образувано със съставянето на протокола за първото действие по разследването, когато се извършва оглед, включително освидетелстване, претърсване, изземване и разпит на свидетели, ако незабавното им извършване е единствената възможност за събиране и запазване на доказателства, както и когато се извършва обиск при условията и по реда на чл. 164.
(3) Разследващият орган, извършил действието по ал. 2, уведомява прокурора незабавно, но не по-късно от 24 часа.

Какво гласи Наказателният кодекс:

Чл. 213а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (1) Който с цел да принуди другиго да се разпореди с вещ или със свое право или да поеме имуществено задължение го заплаши с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имущество или друго противозаконно действие с тежки последици за него или негови ближни, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от хиляда до три хиляди лева.
...
(3) Наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, като съдът може да постанови конфискация до 1/2 от имуществото на дееца, когато:
1. е причинена средна или тежка телесна повреда, ако за извършеното престъпление не се предвижда налагане на по-тежко наказание;
2. са причинени значителни имуществени вреди;
3. деянието е извършено от организация или група или по поръчение на лице, организация или група;
4. деянието е придружено с взрив или палеж;
5. деянието е извършено от или с участието на длъжностно лице;
6. деянието е извършено спрямо длъжностно лице във връзка със службата му;
7. деянието представлява опасен рецидив.Епицентър.бг

Добавени коментари

Uss публикува:
18 Март 2022 | 20:12
Знае се кои фирми са ще е много съмнително ако няма арести в Банско ,ако не са хванали вече връзки с Рашков да му се отчитат както до сега на герб
плешогейт публикува:
18 Март 2022 | 19:34
мацурев събира хора за протестите в софия заплашва банскалии че се враща на власт и е решил плешивия боклук да става областен боко тиквата
Upp публикува:
18 Март 2022 | 18:57
Елате към Банско едни и същи фирми грабят евро парата без да правят нищо 15 години(освен да грабят)

Добавете Вашия коментар

TOP