Бойко Рашков: 30-40% от парите за "Хемус" са насочвани към ГЕРБ

04 Януари 2022 | 16:58
0 коментара
Криминално
Бойко Рашков: 30-40 от парите за Хемус са насочвани към ГЕРБ

От средствата, които са отделени за строителството на отделни лотове на АМ "Хемус", не всички пари са отивали за самото строителство. Колкото авансово са превеждани на някои от фирмите, представили се като строители на магистрали, са отделяни между 30 и 40% от тях, които са се насочвали към една политическа партия, прокуратурата поиска да ѝ я кажа, и аз им я казах днес, това е политическа партия ГЕРБ.

Това каза вътрешният министър Бойко Рашков пред медиите, след като два часа беше разпитван в Софийската градска прокуратура заради негово изказване в интервю за БНР, в което посочва, че знае къде са отишли парите предназначени за строителството на АМ "Хемус".

По делото за пране на пари, предназначени за строежа на магистралата, до момента има един обвиняем, Борислав Колев, който е задържан за постоянно в ареста.

По думите на Рашков задача на прокуратурата е "да докажат тези пари, че окончателно са били получени от представители на тази политическа партия - за мен няма никакво съмнение, че това е пътят на парите".

Вътрешният министър посочи още, че е заявил на прокурора, който е водил разпита му, че няма доверие на държавното обвинение.

"И съм напълно убеден, че ако кажа конкретни факти и задълбоча съвсем, тази информация ще отиде към Борисов, а той, нищо чудно, в един момент да стане мишена на самата прокуратура", допълни той.

Рашков добави, че прокуратурата не е обърнала внимание на няколко други материали, приключени от МВР и изпратени със становище да се образува досъдебно производство.

"От началото на декември до днешен ден нямаме отговор от прокуратурата взела ли е решение и какво е то", обясни вътрешният министър.

На въпрос дали се страхува, че прокуратурата ще предприеме действия спрямо него заради това, че разкрива пред медиите информация от разследването, министър Рашков заяви, че не се страхува от това.

"Защото за мен истината относно този случай, който съм дефинирал като "престъплението на века", е нещо много по-важно, отколкото моята лична сигурност", коментира министърът.

Миналата седмица стана ясно, че прокуратурата ще призове министъра на вътрешните работи Бойко Рашков като свидетел по разследването за строежа на магистрала "Хемус". Това съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Причината за искания разпит е интервю на Бойко Рашков от 23 декември, в което той заявява, че знае къде са отишли парите за строежа на магистралата.

От думите на Петрова стана ясно, че освен за пране на пари, прокуратурата наблюдава и още едно разследване - за данъчно престъпление. Тя обясни, че вероятно това е предикатното престъпление. От държавното обвинения посочиха още, че до този момент от МВР не са предоставили никакви данни за движението на парите. Ето защо прокуратурата се надява известните на Бойко Рашков факти да бъдат закрепени като доказателства по делото.

Разследва се още дейността на редица физически и юридически лица, за които има данни за съпричастност при трансфера на парите от първоначалното търговско дружество, получател на средствата, през посредниците от т. нар. "фирми бушони", до възможните крайни получатели, обясни още прокурор Петрова.

Тя припомни, че обвиняемият Борислав Колев на няколко пъти е отказал да даде обяснения пред органите на МВР, а по време на разпита пред наблюдаващите прокурори е изразил съмнения относно работата на служителите на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Едва на 21 декември, при разпит, обвиняемият е дал обяснения, посочвайки данни за конкретни физически лица, търговски дружества и места, имащи отношение към евентуално извършеното престъпление.

"В рамките на разпита си обвиняемият поиска прекратяване на досъдебното производство срещу него, като изрично заяви, че не се признава за виновен", каза още тя.

От своя страна заместник-градският прокурор Иво Илиев допълни, че вътрешният министър Бойко Рашков ще бъде призован като свидетел по законовия ред, а неговата информация би могла да доведе до повдигане на обвинения към по-широк кръг лица.

Добавете Вашия коментар

TOP