Бойко Борисов: Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл! Премиерът и сръбският му колега Ана Бърнабич обсъдиха дипломатическото напрежение между София и Белград

09 Юли 2019 | 07:48
0 коментара
Политика

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Сараево, където участва в Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните - участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/. 

Във вторник - вторият ден от срещата на върха, акцент ще бъде поставен върху  засилването на свързаността в областта на инфраструктурата, бизнеса, дигитализацията и връзките между младите хора.

В рамките на програмата в понеделник министър-председателят Бойко Борисов се срещна с президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган. (Още по темата и във видеото по-горе).

Какво си каза Бойко Борисов с Ердоган

Премиерът Бойко Борисов разговаря и със сръбския си колега Ана Бърнабич.

Борисов и Бърнабич обсъдиха появилото се дипломатическо напрежение между София и Белград след остра реакция на външния министър Ивица Дачич.

Сръбският външен министър предизвика скандал с България

"Толкова ви обичам, толкова са ми приятели, как може да ме разбере по начин, по който… Викаме си посланици, правим си… а нищо не съм рекъл", каза Борисов емоционално на сръбския си колега Ана Бърнабич след вечеря в известния ски-курорт Яхорина, цитиран от БНР.

Борисов обясни, че не е имал никога лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешни работи. Повод за напрежението и разговора е емоционалната реакция на сръбския първи дипломат Ивица Дачич, след изказване на Борисов, че новият представител на Евросъюза по външна политика испанеца Жозеп Борел няма да защитава националната политика на Испания за Косово, а европейската.

Испания не признава Косово, а изказването на Борисов в Познан провокира Дачич да се изкаже остро срещу Борисов и да каже по сръбска телевизия да не дава акъл. На срещата в Познан присъства и Ана Бърнабич. 

"Ти беше там.. И се прибирам и той казал – няма да даваш акъл на външния министър…. Аз съм най-добронамереният човек за него", каза българският премиер на Бърнабич.

От разговора между Борисов и Бърнабич става ясно, че той не се е срещал със сръбския външен министър Ивица Дачич, който също беше в Сараево за среща на първите дипломати на страните от региона. (Заглавната снимка: Архив на БГНЕС)

Сръбското МвНР: Изявлението на Борисов е неточно, ЕС не е признал Косово

"Изявлението на българския премиер Бойко Борисов миналата седмица на срещата на върха в полския град Познан е неприемливо, защото не е точно и се отнася до най-значимия въпрос за всяка държава - въпроса за териториалната цялост."

Това е било заявено днес в министерството на външните работи на Сърбия пред заместник-ръководителя на посолството ни в Белград Ива Крулева, съобщи БНР.

"Това изявление не съответства на очакванията на Република Сърбия във връзка с приятелските и добросъседските отношения и се надяваме това да не се повтаря в бъдеще", се посочва още в съобщението на външното министерство в Сърбия. И се изразява позицията, че Евросъюзът като цяло не е признал Косово за независима държава и че всички би трябвало да се придържат към това.

Белград изразява готовност да развива и задълбочава добросъседските отношения с България, както и благодарност за подкрепата на страната ни за пътя на Сърбия към Евросъюза.

Днес Дачич ще разговаря с външния ни министър Екатерина Захариева на среща на първите дипломати на страните членки на ОССЕ в Словакия. 

Изявленията на Ивица Дачич водят Сърбия към изолация

Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът Ана Бърнабич трябва да реагират на изявлението на външния министър Ивица Дачич, отправено към премиера на България Бойко Борисов, и да се разграничат от неприличното обръщение на Дачич, защото в противен случай следва дипломатическа криза и още по-голяма изолация на Сърбия във външен план, смята анализаторът Душан Янич от Форума за етнически отношения, цитиран от белградския вестник "Данас" и БТА.

Още едно от поредицата изявления на министър Ивица Дачич, което привлече вниманието на обществеността и предизвика обтягане на отношенията със съседите, бе отправено към премиера на България Бойко Борисов по повод негов коментар за общата политика на ЕС спрямо Косово.

"Самият начин на обръщане и тонът на сръбския външен министър абсолютно не подхождат на света на държавната политика и този вид дискурс трябва да изчезне от публичното говорене", подчертава Душан Янич и припомня, че не за първи път Дачич се обръща по този начин към официални лица на друга държава и че вече не е ясно каква политика води той.

"Вече не може да се определи какво е държавна политика, какво е лично забавление на Дачич и какво са някои индивидуални партийни интереси, а това в дипломацията е просто недопустимо. Изявлението му е надменно, кавгаджийско, лично, като че неговата лична политика е да скара Сърбия с всички", посочва Янич.

Той призовава президента и премиера на Сърбия да се разграничат от тази политика и добавя, че сега не е ясно нито на гражданите, нито на външните партньори за какво всъщност се обявяват сръбските представители.

Източник: БНР, БТА 

Добавете Вашия коментар

TOP