Бойко Борисов: Най-колегиално моля Слави Трифонов да почне да си прави правителство, давам му 10 депутати

07 Април 2021 | 17:32
0 коментара
Политика

Длъжни сме заради нашите избиратели да предложим вариант за управление. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание, става ясно от видео, разпространено от правителствената информационна служба.

„Честита победа! Като гледам изказванията на нашите опоненти, всички искат да омаловажат безспорния успех, който всички вие постигнахте. За съжаление, колегите от „Патриотичния фронт“ се разединиха, иначе сега щяха със сигурност да са в парламента. Ние с чест и гордост можем да кажем, че сме си изпълнили всички ангажименти и обещания, които сме поемали през тази година“, каза още Бойко Борисов.

Най-колегиално моля Слави Трифонов да започне да си прави правителство - обичам си държавата и искам стабилно управление, каза още министър-председателят.


Но, дет' се вика, ние носихме отговорност до изборите. От тука нататъка, с над половин милион избиратели, колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе да си поеме отговорност. Дали е първи или втори, в случая няма никакво значение", заяви Борисов.

 

От думите му се разбра, че той не оччаква да бъде приет вариантът за ново управление на ГЕРБ. "Ние ще предложим, те няма да го изберат и ще дойде той на ред. За това най-колегиално го моля да започнат да си правят състава на правителството...мнозинството, кой ще е председател на парламента, на комисиите, министри, зам.-министри, областни управители. Това е много тежка и сложна задача и изисква определени време. Така че, да не дезертират, да не се оплакват, че не им достигат гласове", каза Бойко Борисов. 

„Тяхната игра най-вероятно ще бъде да предизвикат още хаос. Ние носихме отговорност до изборите. Оттук нататък с над половин милион избиратели, колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе и да си поеме отговорност. 

Борисов посочи, че е много тежка задача съставянето на мнозинство, кой ще е председател на парламента, на парламентарните комисии, кои ща са министрите, заместник-министрите, областните управители министри, зам.-министри, областни управители.

„Така че да не дезертират, да не се оправдават, че не им достигат гласове. Нещо повече, ако толкова им е нужно за нещо, съм готов да имам 10 дежурни депутати, които да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление в държавата. Аз си обичам държавата. Искам бизнесът да се чувства спокоен. А той може да е такъв само когато има парламент и правителство, които работят“, каза още Бойко Борисов.

 

Нека президентът внесе своя проект за нова Конституция, да свикаме ВНС и да започнем на чисто, каза още Бойко Борисов.

„Аз ясно съм казал – изкарвам си мандата, партията се представи прекрасно. След толкова години управление отново сме първа политическа сила. Партиите, които бяха в опозиция, не само, че не вдигнаха - те се сринаха. ГЕРБ, когато се яви на избори, получи 1,6 млн. Слави, когато се яви, получи над 500 000 гласоподаватели“, заяви Борисов.

Той се обърна отново към министрите от кабинета си, като им благодари за всичко, което са направили.

 

„Наслушах се на анализатори, които обясняват какво мисля аз или какво би могло да стане. Тук вече ще заключа със следното – ако толкова им се вижда тежка политическата обстановка, ако толкова няма решение, новите избори не са такова. Въобще не ни е страх. Партията е в прекрасна форма, ето ви решение. Нали всички говореха за Велико народно събрание, мажоритарни избори? Събира се това събрание сега, гласуваме свикване на Велико народно събрание, нека президентът Румен Радев да внесе неговия проект за Конституция. Свикваме Велико народно събрание, решаваме всички проблеми и почваме на чисто“, подчерта Борисов.

Според него е много лесно и хубаво да протестираш, но някой трябва да работи.

 

„Сега е техният ред. Ние заради нашите избиратели сме длъжни да предложим вариант. От заявките, които чувам, надали ще стане. Но след това да се съберат и да си направят правителство. Тогава хората ще поставят на везната, само след няколко месеца. Това сме го гледали при Орешарски и ще го гледаме в по-лош вариант. Нека съм лош пророк, нека е обратното. Може пък да се стегнат и да направят нещо добро. Пожелавам им успех“, посочи той и уточни, че за него е важно България да има стабилно управление.

 

„В чии ръце е – народът определя. На нас ни е определил да сме първа политическа сила и ако погледнем отзад напред, ГЕРБ е най-малко нехаресваната партия. Малко над 70% не я харесват. Мая Манолова 96% не я харесват. Христо Иванов 90% не го харесват. Можеш ли с 96% негласували за теб да кажеш: „Аз ще съм омбудсман“. Не, те казват: „Хайде управлявай сега“. За да видим щом не харесвате ГЕРБ, СДС и „Патриотичния фронт“, управлявайте. Да видите лесно ли е“, допълни премиерът.

 

„Като не искат, да направим Велико народно събрание, ГЕРБ може да изчезне тогава. Хайде да го направим и да видим. Това е прекрасен повод“, каза още той.


С удоволствие ще се явим на нови избори, но ни трябва работещ парламент в пандемията, заяви премиерът.

Той заяви, че вижда огромна безотговорност от другите политически партии и дори някои стигат до там, че след като сме похарчили 150-160 млн. и са свършили изборите, изпитват неудовлетворено желание за още нови избори.

Министър-председателят и лидер на ГЕРБ посочи, че ГЕРБ с удоволствие ще се яви и на такива, но според него въпросът е какъв е ефектът от това. "В момента Европа работи по плановете за възстановяване след пандемията. Пандемията не е отшумяла, а и на нас като парламентарна република ни трябва работещ парламент.

Според него резултатите при предсрочни избори дори някои партии да са с повече проценти, не е ясно как ще се развият нещата.

"Хората, бизнесът, работещите, които в огромната си част гласуваха за нас, ще видят тяхната безотговорност и страх. Много е лесно да критикуваш и да намираш кусури, ето сега анти-ГЕРБ, анти-СДС, анти-„Патриотичен фронт“, политическите парии имат възможност за стабилно мнозинство.

 

Имат предостатъчно да направят 200 гласа. Ако не го направят, това означава, че искат да хвърлят държавата в хаос. Искат да показват, че не са способни да управляват. Това мили колеги, наши опоненти, ще ви се върне в обратен знак на изборите, хората, които са казали на изборите, че искат промяна, в момента са ви дали тази прекрасна възможност. Направете го. Ние, които управлявахме 4 години, дадохме възможно най-добър резултат, пета поредна парламентарна победа и 14-а общо. Заради тези, понеже са много гласовити, не можем да се зарадваме, че сме ги победили – не с 1, не с 2, с 10%“, каза още Бойко Борисов.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP