Бойко Борисов e поканен да бъде изслушан във временната комисия за сделката за продажба на ЧЕЗ

27 Март 2018 | 20:48
0 коментара
Общество

Временната комисия за сделката за продажба на ЧЕЗ ще изпрати покана до премиера Бойко Борисов да бъде изслушан на заседание другия вторник.

„На следващото заседание на комисията във вторник ще изпратя писмо до премиера Бойко Борисов с покана за участие в комисията с оглед на декларираното от него намерение за участие на българското правителство в тази сделка, да информира членовете на временната комисия какви са аргументите, довели до това решение и как и по какъв начин евентуално ще бъде реализирано участието на държавата в тази сделка“, поясни пред журналисти председателят на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България Жельо Бойчев.

Като втора точка на заседанието на комисията другата седмица е предвидено изслушване на КЕВР. Ще бъде изискана цялостна информация относно извършваните регулаторни проверки на дружествата на ЧЕЗ в България, издадените констативни нарушения и наказателни постановления, както и за процедурата за отнемане на лиценз на едно от дружествата на ЧЕЗ. По време на днешното закрито заседание на комисията бяха изслушани представители на ДАНС и ДАР.

Жельо Бойчев уточни, че членовете на комисията са получили допълнителна информация относно проверка на лицата и относно институциите, имащи ангажимент към финансиране на тази сделка. Най-вероятно комисията ще отправи и още конкретни въпроси към службите с оглед изясняване на част от тази информация.

„Остава неясен източникът на средства, с които ще бъде закупена ЧЕЗ към момента, до колкото сделката не е приключила. Произходът ще бъде неясен до момента, до когато не е ясно дали ще има сделка и кой ще я финансира. В хипотеза сме на подписан договор, но няма окончателно плащане и до колкото разбирам службите ни имат конкретна информация набавяне на тези финансови източници“, коментира Бойчев.

Той допълни, че временната комисия ще изиска допълнително информация с оглед на притесненията, които има за фирми, свързани с офшорно финансиране или друг тип финансиране. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP