Божидар Стоилов: Защо пророк Илия, а не държавата гаси пожара

29 Август 2017 | 12:46
0 коментара
Общество

Къде са хеликоптерите на Бойко, питаха евакуираните заради стигналия до селото им пожар жители на кресненското Влахи. За тях присъствието на държавата при борбата с огнената стихия, бушуваща шест дни в подножието на Пирин, се свежда единствено до крилатата чета на премиера. Трудът на останалите над 600 служители на пожарната, армията, „горските царе”, доброволците и други, беше без значение. А „хеликоптерите на Бойко”, ту ги имаше, ту - не. Като държавата.

Те гасяха, но след като хората не ги виждаха - значи ги нямаше.

Три села бяха евакуирани заради огромния пожар, опустошил вече над 20 000 декара, три-четвърти от тях борова гора. Евакуираните напираха към горящите си села, невярващи, че има кой да се грижи и спасява домовете им. Караха се с полицаите от пътните блокади, за да си спасяват къщите и стоката. Връщаха ги, но пак се опитваха да минат, заобикаляйки полицаите.

„По-добре и аз да изгоря, щом къщата, която строя ще изгори”, каза жител на селото, върнат от полицейската блокада на три километра преди село Влахи.

Няма къща, няма и живот, това е болката на тези хора. Пожарникарите спасиха къщите им, оставяйки всичко друго да изгори. Е, има и щети, но те спадат към категорията „косвени”. Изгоряха самотни домове, останали сами сред бушуващата огнена стихия. Тя бе като хала, изпепелявайки всичко по пътя си като огнено торнадо, което гореше все едно подсилвано от неизвестен катализатор. Може би за това е виновна сушата, продължаваща вече втори месец.

Огънят тръгна от село Мечкул, мина през селата Сенокос, Стара Кресна и Ощава, за да стигне до Влахи - родното село на Яне Сандански. Известна, но спорна личност, въвел собствено правосъдие. И известен с цитата си: „Робът се бори за свобода, свободният - за съвършенство”.

Свободните му днес потомци не вярваха, че някой ще тръгне да спасява села с по 50-на жители, че и по-малко.

На старта на пожара от село Мечкул изгоря разрушената преди повече от 100 години черква „Св. пророк Илия”. Според легендите в нея Яне Сандански е кръстил детето на Катерина Цилка, гувернантката на отвлечената от четата му мисионерка мис Елена Стоун.

Сто години по-късно от черквата са останали само стените и един стенопис, на него очите на Исус Христос са избодени. Имаше идеи тя да бъде възстановена. След пожара това вече е невъзможно.

„Разсърдихме заради безхаберието на институциите Пророк Илия, който командва облаците”, смята вече бившият наместник на Мечкул Христо Димитров.

Днес заваля дъжд, и може би пророкът, взет жив приживе на небето, е преглътнал собственото си унижение, и привика облаците, за да сложи край на 6-дневния пожар, предизвикал екокатастрофа в подножието на Пирин.

Действията на пророка са от божиите дела, а хеликоптерите на Бойко олицетворяват държавността.

Божидар Стоилов, кореспондент на Информационна агенция БГНЕС за Благоевград и Югозападния регион.

Добавете Вашия коментар

TOP