Божидар Стоилов: Гърмен ще гръмне цяла България

26 Май 2015 | 13:30
1 коментара
Общество
Божидар Стоилов: Гърмен ще гръмне цяла България

Ще гръмне ли Гърмен, война или мир ще има в мирното доскоро село. Тази дилема на някои може да изглежда пресилено, но който е бил през последните дни и особено снощи в Гърмен, знае за какво става дума. Война или мир е въпросът, който като дамоклев меч виси над малкото село. Над България.

Държавата, която отдавна я няма, има още 6 дни да се върне при хората. В Гърмен си я искат обратно. Може министър Румяна Бъчварова да е на "ти" със социологията, но МВР е нещо съвсем друго. "МВР е за смях в Гърмен", крещяха протестиращите. Те дадоха на Бъчварова думата след продължилата над 2 часа среща, за да я изслушат, да чуят какво ще направи държавата срещу циганската напаст. Дадоха й думата, но само след 2 минути я прекъснаха. Защото не чуха конкретни мерки. Прах в очите за пореден път, което показа пълно неглижиране на проблема Гърмен. "Не можем да съборим постройките, понеже няма къде да настаним семействата", каза представителят на властта Бъчварова. А при пристигането си в Гърмен я помолиха да направи нещо - за България, а не пак за циганите. Вярно е че те се използват като машина за печелене на избори -предимно местни, но също така и парламентарни, евроизбори. Общоизвестна, но премълчавана от политиците тайна е, че ромите гласуват, но срещу заплащане. Господа управляващи, не си крийте главите в пясъка като щрауси. Превърнахте циганите в галениците на България. Не плащат данъци, електричество, осигуровки. Ние, българите ги направихме цигани. Кой им купува краденото желязо. Кой им даде лични карти. Някой проверява ли децата им дали ходят на училище. Свръхпопулация в едно тясно и затворено пространство. Знаем ли какво се случва в гетата. Някои озверели от глад. Опоскаха като скакалци нивите на хората в селата Марчево и Гърмен. И не само там - в цяла България е така.

Търпяха ги, крадяха, пак ги търпяха но боят на четирима българи, нанесен от близо 200 мургавели, изсипали се с микробуси в квартал "Заграде" на изхода на Гърмен привечер на 23 май преля чашата. Бой заради една забележка: "Мангал, намали тази музика". Нападение и бой с брадви, мотики и какво ли не още. Така чувството за безнаказаност уби сигурността. Линейката, пристигнала от Гоце Делчев, премина покрай ранените българи, за да помогне на циганите.

"Цигани, цигани" крещяха бесните и бити българи подир отиващата си министър Бъчварова. Гърмен показа, че България е страната на циганите. Че управляващите са циганизирани . "Вие сте пример как се нарушава закона", крещяха на площада в Гърмен срещу министър Бъчварова.

"Даваме ви 7 дни, после ние поемаме нещата в свои ръце", казаха вчера сутринта протестиращите в селото. Обърнатите на обратно знамена бяха три, срещу само едно правилно. Последното показва какви са шансовете за мир. 1:4.

Господа управляващи, времето ви изтича, направете нещо, върнете държавата на хората. Оставете безсмислената и куха риторика, имитацията на промени, които не се случват заради крепящото се на компромиси равновесие в едно "турлюгювеч" парламентарно мнозинство. В Гърмен не искат рязане на лентички, градене, откриване, на това и онова. Точно обратното, в Гърмен искат разрушение, събаряне на 124 незаконни сгради в гетото "Кремиковци". В което за 3-4 години заселилите се там от 100 скочиха на хиляда или 2000. Само така държавата може да се върне отново при хората. Времето тече. Въпреки че на тръгване МВР - министърът каза "Не виждам как ще се разберем". В социалните мрежи от два дни масово се споделят снимки "Аз съм Гърмен" с наранения от циганска брадва гръб на младеж.

А цяла България гледа Гърмен. И чака. /БГНЕС

---

Божидар Стоилов, кореспондент на Агенция БГНЕС в Благоевградско

Добавени коментари

Орлин Първанов публикува:
27 Май 2015 | 13:52
Много добър материал. Образец за ангажирана журналистика! Медиите трябва да използват този зов за помощ и да представят ясна информация на останалата част от българското население следните важни неща: - Първо, така както по време на подготовката на Априлското въстание са се случили извънредни(непланирани) събития и са се появили условия за нетърпимост от страна на населението, така и днес пак обстановката е извънредна и неконтролируема; - Второ, да стане ясно, че общата подготовка в държавата и в главите и душите на хората за Прелом изостава от напиращите стихии на съдбовни промени (военни конфликти, бежанци, тероризъм, плашещо обедняване и изпростяване, страшни външни заеми, дупки за запълване в окрадената енергетика, банки-пирамиди с ограбени граждани, митници, корупция, пропаднали политически партии, продажни политици); - Трето, съчетаването на още и още неблагоприятни обстоятелства ще остави тези локални,изолирани бунтове в малки градчета и села неподкрепени и хората по места ще получат незарастващи рани и тежки материални загуби (местните дерибей ще си отмъщават дълго и грозно на надигналите глава); - Четвърто, неспособността хората да се самоорганизират около неопетнени, но и способни граждани(в никакъв случай общественици или бивши управленци[ КАЛИНКИ], да не говорим ченгета) отблъсква външните Приятели на България; - Пето, без Приятели България не може да привлече Инвеститори; . Шесто, без Приятели България не може да стъпи на нови Пазари („светата троица” на възможността да имаме Добро управление); - Седмо, ролята на истинската журналистика е да осведомява хората за тези проблеми, така че в цялата страна да има готовност за самоорганизиране с цел: намиране, харесване, последване и КОНТРОЛИРАНЕ на граждани-доброволци за работа по отстраняване на проблемите един по един, но в спешен порядък; - Осмо, ролята на истинската журналистика е да осведомява хората за съществуващата конституционна и законова уредба, ЗАДЪЛЖАВАЩА хората да се самоорганизират по места; - Ролята на будните граждани е да създава Обществената Идеология (ОИ); Темите в ОИ са развивани от множество специалисти в групи и колективи, работещи в мрежа от експертната мрежа на държавното управление. Мрежата на будните граждани-активисти за създаване на обществено мнение „от долу, нагоре” и пропагандиране на ОИ се обозначава от 2012 година насам с въпроса-шега: „С какво закусват всяка сутрин калинките?” Граждани и експерти се единяват с подписа-отговор: „!ис етиненичдоп С”

Добавете Вашия коментар

TOP