Богинята Немезида изплува в Рупите

18 Юни 2018 | 16:09
0 коментара
Култура

Уникално светилище на богинята на възмездието Немезида и релефно изображение на съдницата, стъпила върху легнала жена с боядисана в жълто коса, откриват учени в прочутия древен град Хераклея Синтика, пише България днес.

Според директора на Националния археологически институт и ръководител на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински русата коса е символизирала порока.

Откритието, което се намира в античния град Хераклея Синтика, в местността Рупите, е уникално по рода си. То е единственото засега на територията на България, а и по света проучените храмове на Немезида са едва няколко.

Става дума за едно от 15-те верижни помещения по северната страна на централния площад, споделят археолозите. Именно там изплува и мраморната оброчна плочка с изображението на богинята. Срещу нея древните са представили гладиаторски шлем. Това подсказва, че в Хераклея Синтика са се провеждали гладиаторски игри през римската императорска епоха. Връзката на Немезида с тези зрелища е известна от писмени извори и надписи, но нейни изображения с гладиаторски атрибути са изключително редки, твърдят учените.

Оброчната плочка на Немезида е открита натрошена - но не от съвременни иманяри, а още в древността. Вероятно са я счупили ранни християни, окуражени от едиктите на император Теодосий I Велики, обявил в края на IV век ортодоксалното християнство за единствена държавна религия. Богинята също е на парчета - на едно от по-малките се виждат нейните везни, символизиращи равновесието и справедливостта. Сред другите й типични атрибути са меч или камшик, за да наказва съгрешилите, а също и колесница с впрегнати грифони, за да ги достига бързо.

На най-голямото парче от плочката, намерена в Хераклея Синтика, се вижда ясно как кракът й е стъпил върху легнала жена с боядисана в жълто коса - в античността русото е било символ на греха. Археолозите са на мнение, че силно земетресение е погребало светилището и е запечатало следите от сблъсъка между отреченото езичество и побеждаващото християнство.

Античният град Хераклея Синтика е едно от най-популярните и уникални археологически открития. Намира се на територията на днешна Югозападна България, руините на който са разположени в землището на село Рупите, община Петрич. Те се намират върху южния склон на вулканичното възвишение Кожух. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид. Именно там през 2007 г. започва своята работа археологът доц. д-р Людмил Вагалински. Оттогава до ден днешен заедно с екипа си той е направил десетки значителни открития. Малко преди храма на Немезида Вагалински се натъква на най-стария християнски храм на територията на цяла Югозападна България. Първоначално те откриват обществена сграда. Оказва се, че около 400 г. зданието, разположено в североизточния ъгъл на римския форум, е било преустроено в раннохристиянска базилика.

Преустройството е било направено в период на големи трусове - и природни, и политически. Малко преди да настъпят те - през IV век, Хераклея Синтика преживява разцвет и обновява градския си площад. Построена е не само въпросната обществена сграда, но са издигнати и нова гражданска базилика, и още 15 търговски и култови помещения. Форумът все още не е напълно довършен, когато малко след 388 г. Хераклея Синтика е ударена от мощно земетресение, разяснява ученият.

По това време силният човек на трона на разпадащата се Римска империя е Теодосий I Велики. Той остава в историята като последния й обединител, но и като първия владетел, наложил ортодоксалното християнство за единствена официална религия. Той забранява почитането на всякакви ереси или други култове, а също и Олимпийските игри. Разрушени, запуснати или преустроени са най-знаковите езически светилища и храмове в империята, включително Пантеонът в Рим.

И в Хераклея Синтика няма как да пренебрегнат императорската воля. Скоро след 425 г. градът отново е разлюлян от разрушително земетресение. След него Хераклея Синтика така и не успява да се възстанови в предишния си блясък.

И така, след като в продължение на 800 години Хераклея Синтика е основен център в областта на Средна Струма, тя залязва окончателно. На нейно място изгрява звездата на Партикополис (Сандански).

Добавете Вашия коментар

TOP