Богата програма в Благоевград по случай Деня на народните будители

30 Октомври 2022 | 11:13
0 коментара
Култура
Богата програма в Благоевград по случай Деня на народните будители

На 1 ноември отдаваме почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили духовните ценности на нацията. В тържествената програма в Благоевград са заложени множество прояви, организирани от различни културни и образователни институции и от Община Благоевград.

Акцент в тържествата е откриването на паметника на Димитър и Константин Миладинови на площад „Георги Измирлиев“, пред сградата на Регионалната библиотека и зала „Пейо Яворов“. Паметникът в момента е разположен в една от залите на Регионалния исторически музей, но мащабите и излъчването на композицията са предназначени за показване във външно пространство, затова паметникът ще бъде разположен в градска среда. Откриването е от 12:00 часа на 1 ноември 2022 г. 

За празничния 1 ноември ученици от Младежкия парламент и Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград организират конкурс-рецитал посветен на будителите. Той ще се проведе в два дни – на 31 октомври, от 12:00 часа  и на 1 ноември, от 13:00 часа в Младежкия дом. Като на самия 1 ноември младежите ще положат цветя на бюст-паметника на Христо Ботев. 

Народно читалище „Никола Вапцаров 1866“ – Благоевград организира празничен концерт на 1 ноември, от 18:00 часа, в Хоровата зала “Проф. Христо Ариширов“ в сградата на читалището. Ще участват възпитаници на Детската музикална школа към читалището, Цигулков ансамбъл “Прима виолина”, Детска мандолинна формация “Пирински звуци”, Детска фолклорна група “Джумайчета” и Градски детски хор. 

В празничния 1 ноември се организират две литературни четения – от 16:00 часа на писатели от града и региона в Регионалната библиотека и от 18:30 часа в „Стейдж бар“ – на автори от Литературен клуб „Порив“ – Благоевград. 

 На Деня на народните будители са посветени няколко презентации в Регионалната библиотека „Димитър Талев“ – на 2 ноември, от 14:00 часа – презентация на тема: „Будители народни“ в Детския отдел и на 3 ноември – от 12:15ч. – „Народните будители палят искрата на българщината“, презентация в Библиоклуба. На 31 октомври Регионалната библиотека свиква от 17:30 часа учредително събрание на Обществен съвет към Библиотеката. В Обществения съвет са поканени за членство активни граждани, съпричастни към библиотечното дело.

Като продължение на честванията на народните будители е и тържественото отбелязване на 70 години от създаването на Регионалния исторически музей – Благоевград. Официалното откриване на юбилейното тържество е в 17:30 часа на 3 ноември във фоайето на музея. Подготвени са юбилейна изложба „70 години музей – късчета памет“, връчване на Юбилейна награда за дългогодишно партньорство на приятели и съмишленици на културния институт, концерт с участието на състави от Народно читалище „Никола Вапцаров 1866“. 

Добавете Вашия коментар

TOP