Бобът стигна цената на кренвиршите

17 Февруари 2022 | 15:29
0 коментара
Бизнес
Бобът стигна цената на кренвиршите

С 25% скочиха 16 от най-необходимите храни. С 50 лв. купуваме само 9 от тях

Фасулът почти стигна цената на кренвиршите, изчисли „Монитор“. Зрелият фасул на едро по борсите върви средно по 3,90 лв. за кило, като с минималната надценка от 40 на сто цената му сега достига почти 5 и половина лева. Миналата година по същото време цената на дребно е била около петарка.

Поскъпването спрямо февруари 2021 г. обаче е само 8 на сто. При пилешките кренвирши нарастването на цените на годишна база е същото, като сега за тях се плаща на кило с около половин лев повече. През февруари лани цената им била към 5,40 лв. на дребно, а сега е под шест кинта.

Средното поскъпване на 16 от най-необходимите храни спрямо февруари миналата е с 25 на сто, като то варира от 6% при ябълките до 65 на сто при зелето. В статистиката са включени цените на захар, зрял фасул, хляб, олио (пластмасова бутилка 1 л), яйца (размер "М"), краве сирене, кашкавал „Витоша“, кисело мляко 3% и над 3% масленост (кофичка 400 г), прясно мляко (кутия/бут. 1 л), замразено пиле, пилешки кренвирши, картофи, зеле, домати (внос), краставици (внос) и ябълки. От последните два зеленчука са предпочетени импортните, защото цените им са доста по-ниски, отколкото на родното производство, а и делът им на българския пазар е много голям. Другата причина е, че все повече българи са принудени да търсят в магазина нещо по-евтино.

С най-голямо нарастване на цените спрямо февруари миналата година е зелето.


Поскъпването при него е с цели 65%

от 95 ст. за кило до 1,57 лв. на килограм. Вносните домати пък са скочили с цели 50 на сто - от 2,50 на 3,74 лв./кг сега. Друг най-често консумиран продукт от домакинствата с ниски доходи картофите са поскъпнали също шоково с 39 на сто от 0,86 лв. за кило до поне 1,20 лв. С по 33% са поскъпнали вносните краставици и хлябът. Импортните краставици през миналия февруари са стрували по магазините по 3,58 лв./кг, а сега цената им доближава 4,80 лв.

През втория месец на миналата година все още можеше да се намери хляб по 1,50 лв. или по-евтино за килограм, а сега вече най-ниската цена гони 2 лева. В една от търговските вериги в източните квартали на София вчера опаковка от 500 грама хляб „Добруджа“ можеше да се намери за 1,09 лв., като цената на кило излиза в случая 2,18 лв. Пак там типов хляб, утвърден стандарт регион София - 650 грама се предлагаше за 1,95 лв. Най-скъпо - по 4,35 лв., във въпросния супермаркет излиза килограмът за разфасовка от 350 грама с цена на дребно от почти лев и половина. В друга голяма верига най-евтиният хляб вчера се продаваше по 1,15 лв. за 650 грама или цената за килограм излиза почти 1,77 лв. Ясно е, че все още


на места може да се намери хляб за под 2 лв. килото


но във всички случаи това вероятно е за сметка на качеството.

Олиото, което през миналата година (спрямо 2020-а) бе номер едно по поскъпване, сега леко е намалило темповете на нарастването на цената си. В момента цената на дребно на слънчогледовата растителна мазнина (пластмасова бутилка 1 л) е към 4,80 лв. По същото време на миналата година то можеше да се намери по около 3,70 лв./л или с 31% по-скъпо.

Пакет захар от едно кило през миналата година се купуваше с десетина стотинки под 2 лева, а сега е поне 2,28 лв. или с около една пета по-скъпо. Подобно е нарастването на цените на яйцата размер „М“. В търговската мрежа цената им за година скача от 25 ст. бройката до поне 0,30 лв., сочи статистиката.

За последните 12 месеца кравето сирене и кашкавалът „Витоша“ продължиха да поскъпват с бързи темпове и седмица след седмица


цената им стана по-висока от миналогодишната средно с 24 на сто


През февруари 2021 г. средната цена на сиренето бе с около половин лев под десетарката. Сега вече трудно се намира по магазините и за 12 лв./кг. Кашкавалът „Витоша“ поскъпна от 15,27 лв. килото на дребно до почти 19 лв. Масово в търговската мрежа обаче цената му вече е над двайсетарка.

Спасението на пенсионерите някога беше киселото мляко. За година цената му се увеличи почти с една пета - от 1,20 на 1,41 лв. за кофичка от 400 грама. Прясното мляко пък е поскъпнало поне с 13 на сто. През миналия февруари то вървеше в търговската мрежа около 2,35 лв. литър в кутия или бутилка. Сега то гони поне 2,70 лв.

Другият месен продукт, включен в сметките за 16-те най-консумирани продукта, е замразеното пиле. При него поскъпването е 13 на сто на годишна база от 5,60 на 6,31 лв. за килограм.

Най-малко поскъпване от 6% е отчетено при ябълките, чиито цени се увеличават само с 10-20 стотинки спрямо миналата година. Според експерти


причината е големият внос от съседни страни или от Полша и Италия


които допреди 8 години експортираха големи количества към Русия.

Изчисленията са направени на база цените на едро по данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), като е добавена минимална надценка от 40%.

Според тези сметки сега с 50 лв. можем да купим само 9 от тези 16 храни. С банкнотата с лика на Пенчо Славейков по тези цени бихме си позволили да сложим в пазарската чанта по един килограм захар, зрял фасул, хляб, краве сирене, кашкавал, по литър олио и прясно мляко, едно яйце и кофичка кисело мляко от 400 грама.

Добавете Вашия коментар

TOP