Боби Михайлов е горд, че спасил човешки животи, обяви, че няма да е „изкупителна жертва заради платен протест“

23 Ноември 2023 | 09:02
0 коментара
Спорт
България
Боби Михайлов е горд, че спасил човешки животи, обяви, че няма да е  изкупителна жертва заради платен протест

Президентът на БФС все пак се яви на изслушване в спортната комисия на парламента след погрома при протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз миналия четвъртък.

Той бе извикан от народните представители, за да даде обяснение за размириците около Националния стадион „Васил Левски“ преди мача България – Унгария. Преди няколко дни Михайлов беше разпитан и в Комисията за противодействие на корупцията. Прокуратурата се самосезира и обяви, че започва проверка на ръководството на БФС за разходване на публични средства и „черно тото“.

„Поздравявам ви, че в крайна сметка дойдохте на това изслушване. То беше безкрайно необходимо, но за съжаление закъсняло. От сърце Ви благодаря, че се отзовахте на това изслушване“, каза депутатът от ПП-ДБ Кристина Петкова.

Той започна да цитира хронологията на събитията, но бе прекъснат от Петкова, която му обясни, че това е нещо, с което членовете на комисията вече са запознати.

„БФС не е премествал или затварял стадиона“, категоричен бе Михайлов и защити решението, с което мачът България – Унгария се игра без публика.

По думите му отговорност трябва да се търси от организатора на протеста, провокаторите и институцията, която го е разрешила. „БФС и аз като негов президент не можем да се превръщаме в изкупителна жертва за това, че някой е организирал платен протест, въпреки тревожните сигнали, а трети е планирал ексцесии с цел да прехвърли вината върху нас“, добави Боби Михайлов.

„Да се търси вина от БФС за ескалацията на напрежението по време на протеста е недопустимо. Отговорност би трябвало да се търси от организаторите на протеста и институцията, която е позволила неговото провеждане, въпреки всички сигнали за масови безредици, както и от провокаторите, които публично подстрекаваха футболните фенове“, е анализът на шефа на БФС. 

„БФС носи отговорност на стадиона, но не и извън него. УЕФА наказва за нахлуване на стадиона, за чупене на държавно и частно имущество с цел прекратяване на мача. Организираме мач, в който трябва да сме сигурни за сигурността на хората, на футболистите и всички служители. Свастиките не са толкова опасни, защото ще ни наказват с глоба. Горд съм, че успяхме да спасим човешки животи“, продължи Михайлов.

От „Възраждане“ посочиха, че Михайлов трябва да бъде изслушан от следствените органи и да е на подъсидмата скамейка. И добавиха: „Оставка!“.

Първоначално мачът трябваше да се играе на Националния стадион в София. Впоследствие обаче от УЕФА препоръчаха да се играе в Пловдив заради оценката за безопасността в доклад на СДВР. От Община Пловдив обаче не дали разрешение за мача и така имаше вероятност той да се играе в Кърджали и дори на се проведе въобще.

За първи път от БФС научили, че се готви протест на 24 октомври. Било на среща в централата им на 14.00 часа. На другия ден получили и официално писмо за организацията, както и за „възможни други нерегламентирани прояви“.

„Изрично сме уведомени, че такова мероприятие не е заявено в Столичната община“, обясни Борислав Попов, изпълнителен директор на БФС.

Той подчерта, че зравето и животът на хората са висша ценност и не може да се пренебрегнат предупреждения, с които те могат да бъдат защитени. 

„Аз съм изкупителна жертва от години и месеци заради една група хора, които искат да станат шефове в БФС. Има други, хора, които са зад тях, и ги финансират. И тези, които превърнаха този мирен в немирен процес и това са хулиганите“, коментира още Борислав Михайлов, съобщава Новини.бг

На въпрос дали има доказателства, че протестът е бил платен и кой го е финансирал, шефът на БФС отговори: „Все едно не сте виждали други протести. Винаги се говори за платени протести“.

Добавете Вашия коментар

TOP