БЛС: Епидемията от коронавирус в България е почти овладяна, малко остана

21 Юни 2020 | 11:30
0 коментара
Любопитно


"Епидемията е почти овладяна, малко остана. Но има опасност да изпуснем нещата от контрол. Има опасност, ако населението не разбере, че коронавирусът не си е отишъл, и че трябва да се спазва дисциплина. Трябва да имаме едно наум, защото повечето случаи са от определени огнища". Това заяви пред NOVA д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз.
 
Той допълни, че трябва да се спазват трите изисквания за предотвратяването на разпространението на коронавируса. "Ако не се спазват "трите Д-та" – дисциплина, дистанция и дезинфекция новият взрив в огнища епидемията е готов", допълни д-р Брънзалов.
 
Още новини от България и света четете тук
 
Според него всеки пациент, който трябва да бъде приет в болница, трябва да бъде тестван. В противен случай се поема риск лечебните заведения да се превърнат в огнища на заразата.
 
Според него трябва алгоритъм за това кой ще заплати изследването. Важно да съхраним медицинския персонал, за да не стане както в Италия. Когато разболеем лекарите, тогава нещата стават много проблемни. Доказахме, че разполагаме с прекрасни лекари и медицински сестри. Нека да ги съхраним, призова д-р Брънзалов.
 
Д-р Брънзалов коментира и случая с младата лекарка, която зарази много хора в Кърджалийско. "Аз не вярвам, че лекар, който е работил три месеца в "Пирогов" и през когото са минали около 400 души, ще тръгне да заразява хора", заяви той и изрази съболезнования на близките на починалия фелдшер в община Каолиново, който почина след заразяване с коронавирус, но отказа лечение.
 

Добавете Вашия коментар

TOP