Блокираните ни сънародници в Париж се прибират обратно

07 Май 2020 | 13:29
0 коментара
Общество

Тази сутрин ще има полет, чрез който блокираните българи на френското летище, ще се приберат в България.

Информацията е по думи на българския консул в Париж Милена Узунова, дадена пред „бТВ“. Узунова допълни, че тамошните гранични власти са поискали от авиопревозвача, който ги е транспортирал до Франция, да ги прибере обратно в България, понеже не отговарят на условията за влизане в страната.

По думи на Узунова част от сънародниците ни признали, че идват за първи път или за втори летен сезон. Никой няма да може да ги накара да се качат на самолета, но ако не го направят, то могат да получат санкции.

Консулът уточни, че групата е проверена, а после и настанена в административен център за чужденци, където условията са добри, разполагали са с мобилна връзка и храна.

Преводачът на част от сънародниците ни Недка Янева изтъкна, че през първите 12 часа отношението към тях било лошо. Някои са се нуждаели до лекарствени медикаменти, но не са имали достъп до такива. Янева подчерта, че е в непрекъснат контакт с тях, а по случая има отворено дело.

Преводачът изтъкна и друг факт – на 3-ти май 15 работници са били допуснати на територията на държавата, които са ползвали същия превозвач. По тази причина е тръгнала и 2-ра група. Било е предвидено да изкарат 14-дневният карантинен период и тогава да започнат работа.

От Искра.бг припомняме, че групата е пристигнала на летище „Шарл де Гол“ в Париж на 5 май, като работниците са били наети у нас чрез посредническа фирма. Българските граждани имат сключени договори и адрес, на който ще бъдат настанени, но не отговарят на условието постоянно да живеят във Франция, за да бъдат допуснати.

Според приетите ограничителни мерки в страната местните власти разрешават влизане на граждани на Европейския съюз, които имат във Франция постоянно местожителство, което изключва сезонните работници.

Добавете Вашия коментар

TOP