Близо месец лабораторните изследвания на умрелите животни в Пиринско все още не са готови

11 Август 2018 | 11:31
0 коментара
Общество

Гоцеделчевското с. Мосомище и банското с. Филипово от края на юли месец са в неведение има ли чума сред дребните им животни, или не, пише "Струма".

Притесненията възникнаха в третата деседневка на миналия месец, когато в две ферми – по една във всяко от селата, стопаните им намериха умрели животни. На 27 юли, „подпалени” от избухналата медийна истерия около предполагаеми случаи на чума в с. Кости, Бургаско, и селища в ямболската община Болярово, Българската агенция по безопасност на храните качи на сайта си апел към стопаните да подават сигнали при всяко едно съмнение за чума и мимоходом вмъкна новината, че „след подадени сигнали за умрели дребни преживни животни специалисти от ОДБХ – Благоевград са посетили ферми в селата Мосомище и Филипово. Направени са аутопсии, които не показват ясно причината за смъртта. По тази причина са взети проби. Резултатът от лабораторното изследване се очаква да е готов през следващата седмица. Предприети са превантивни мерки – стадата са изолирани и поставени на оборен режим.”

Ден по-късно шефът на Агенцията по безопасност на храните д-р Михаил Бащавелов ядосано опроверга информацията на централата, че има съмнения за чума в Благоевградско, но и не отрече наличието на умрели животни. Оттогава БАБХ мълчи по случая, а до момента, 15 дни след взетите проби, резултати от изследванията няма.

На официално наше запитване, изпратено вчера до БАБХ на адрес [email protected], дали лабораторните изследвания са готови, пристигна неподписан отговор от 3 думи, дори без точка накрая „Още не са”.

Значително повече от пресцентъра на БАБХ знаеше кметът на с. Филипово Фаим Молла, който вече трета седмица се интересува непрекъснато има ли в селото други умрели животни и добре ли е стадото на Савсет, в чийто двор бяха открити през юли умрелите козички.

„Още нямам резултати от какво са умрели животните на Савсет, но самият той бе много притеснен и извика ветеринари да прегледат останалата част от стадото му”, обясни кметът. Мнението на медиците било, че най-вероятно смъртността е вследствие на пневмония, но и то не почива на лабораторни изследвания, а само на предположения.

Притесняващото в необяснимото забавяне на изследванията е фактът, че инкубационният период на чумата е от 3 до 7 дни, а смъртта настъпва до 10 дни след появата на клиничните признаци. Те пък протичат точно като при пнемноията – започват с внезапна треска, температура до 40-41°С, животното става сънливо, от очите, носа и устата му започва да изтича първоначално бистър, а по-късно гъст жълт секрет, следват диария и кашлица, която е признак на възникналата пневмония, накрая заболяването продължава с дехидратация на организма и почти в 100% от случаите завършва със смърт.

Тъй като животновъдите в двете села отдавна не изпълняват забраната да държат животните си в обора и стадата им са на паша около селата, ако в пробата на някое от умрелите миналия месец животни все пак бъде открито опасното заболяване, може да се окаже, че белята вече е станала и заради мудността на лабораторията болестта дори вече е напуснала двете общини.

Добавете Вашия коментар

TOP