Близо 30 хиляди души са посетили благоевградския театър миналата година

31 Януари 2024 | 16:25
0 коментара
Култура
Благоевград
Близо 30 хиляди души са посетили благоевградския театър миналата година
Изключително добра театрална 2023 година е изпратил Драматичен театър "Никола Вапцаров“ – Благоевград, каза в интервю Маргарита Мачева, директор на културния институт. По думите й след COVID – 19 са били вложени много усилия, за да може публиката да се върне в театралния сезон.

"Имаме 176 представления при близо 30 хил. зрители за 2023 година, което е сериозно постижение за нашия театър. До колото си спомням през 2019 година, която беше най-силна за нас, а и за останалите театри, имахме около 20 хил. зрители. Сравнено с миналата година бележим значителен ръст. Направихме много интересни спектакли с Веселка Кунчева и Стайко Мурджев. Мисля, че предходния сезон беше много силен за нас“, коментира тя.

Според Маргарита Мачева благоевградският театър се позиционира изключително добре на фона на останалите извън столични театри.

"В последните години имаме много номинации, селекции за фестивали. Всъщност почти нямаме заглавие, което да не е оценено от фестивал или награда, тоест има една критическа рефлексия, която извън нашата преценка, казва че се справяме много добре. Много се радвам, че успяваме с високо изкуство и стремеж към високо изкуство да пълним салоните, което е показателно“, подчерта тя.

Голям наследен дълг, натрупан от предишни ръководства на театъра, и до днес продължава да създава проблеми пред ръководството на културния институт. Маргарита Мачева обясни, че към днешна дата все още няма развитие по този въпрос.

"В ситуация на инфлация и след COVID – 19 театърът преживя трудни години и всъщност огромното увеличение на приходите от билетите не стига да си покрием разходите за текущата година. Хубавото е, че не сме увеличили този минус, което на прост език би означавало, че ако нямахме този дълг щяхме да сме на плюс и театъра щеше да е в много по-добро финансово състояние. За съжаление този дълг тегне над културния институт и е крайно време Министерството на културата да вземе мерки за този театър, защото за разлика от други, ние не увеличаваме дефицита си, а го задържаме на същото ниво или го топим със съвсем малко, което означава, че работим добре по сега действащата методика и то с качествени спектакли. Крайно време е този дефицит да бъде премахнат или да ни се дадат условия, по които да работим за премахването му“, поясни Маргарита Мачева.

Тя добави, че според последната информация, с която разполага, вече се работи по изработването на нова методика за финансирането на театрите в България. "Аз няколко пъти съм повдигала въпроса за нашия дефицит и на последната среща с министъра се обеща, че ще се намери решение“, обясни тя.\focus

Добавете Вашия коментар

TOP