Близки на лишени от свобода сигнализират: В затворническото общежитие в Самораново има болни с Ковид

26 Ноември 2020 | 08:24
1 коментара
Общество

Близки на лишени от свобода, изтърпяващи наказание в заворническото общежитие в Самораново, алармираха на редакционните телефони: “В общежитието има заразени с Ковид-19. Здрави и болни са на едно място. На етажите има само три тоалетни, една умивалня и една баня за 126 души. Близките ни са в опасност”.

В опит да провери сигнала репортерът ни се обади първо в РЗИ – Кюстендил, след няколкото наши телефонни позвънявания телефона вдигна жена, която заяви, че не е запозната с нещата и ни посъветва да звъним на друг телефон, където обаче никой не отговаряше… Така неколкратните ни опити да се свържем с някого от РЗИ в дните вторник и сряда останаха без резултат.

Общежитето в с. Самораново е на подчинение на дирекора на затвора в Бобов дол, затова позвънихме на централата там, но отговорът бе, че директорът Крум Петров е на оперативка. При повторното ни обаждане ни беше заявено,че отсътства. Оказа се, че Крум Петров е в болнични от вторник, съобщи съпругата му Т. Петрова.

От затворническото общежитие пък категорично отказаха информация.

Източници на “Струма” издадоха, че е подаден сигнал и в ГДИН от близки на лишени от свобода и във вторник е издадено нареждане от там да се прегледат всички затворници със съмнение за Ковид-19. Няколко души са имали оплаквания с висока температура и главоболие. Те са закарани в частната болница в Дупница. Трима от тях са се оказали с Ковид-19, а останалите са с пневмония. На болните от Ковид затворници им е предложено да напишат молби за прекъсване излежаването на присъдата, докато лежат в отделението за лечение на коронавирус в частната болница, но те са отказали.

Другият проблем е, че ако останат на лечение, пред вратата на стаята им трябва да има двама надзиратели. Болните са върнати да се лекуват вътре в общежитието, като са карантинирани в отделни стаи, но има само по една умивалня и баня и ги ползват всички затворници.

“В банята има само 8 душа, от които реално вода тече само от двата, тъй като няма достатъчно налягане”, призна бивш затворник. В умивалнята пък имало само 8 чешми за всичките 12.

“Тези болни от Ковид къде ще се къпят и мият, без да заразят останалите?”, питат близки на затворници.вСтрума

Добавени коментари

Сергей Филипов публикува:
29 Ноември 2020 | 10:22
Нека болните да останат и да се лекуват а здравите да направят прекъсване

Добавете Вашия коментар

TOP