Близки фирми до ГЕРБ бойкотират шампиона на министър Павлова - Благоевград

05 Май 2016 | 07:25
5 коментара
Общество
Близки фирми до ГЕРБ бойкотират шампиона на министър Павлова - Благоевград

Само 10 дни след посещението на Министъра на регионалното развитие и благоустройството в Областния център на Пиринско, с 13 жалби близки фирми до ГЕРБ бойкотираха в КЗК "шампиона" на Лиляна Павлова - Благоевград, съобщава репортер на Pirinsko.com.

За неопределено време е блокирано санирането на 86 жилищни блока в Благоевград вследствие на подадени жалби в Комисията за защита на конкуренцията от фирми, участвали в конкурсите от етап ІІ и етап ІІІ на Националната програма за енергийна ефективност.

Любопитното в случая е, че основните фирми жалбоподатели са приближения до премиера Бойко Борисов - Николай Галчев с фирма „Галчев инженеринг“ ЕООД. Човекът, който се представя в обществото за дясната ръка на зам.-предцедателя на ГЕРБ Цветан Цветанов - Георги Шапков с фирма „Престиж-Н.С.“ ЕООД“, както и Йордан Каназирев с фирма „Балканстрой Разлог“ АД.

Под сурдинка в Пиринско се коментира, че от известно време зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е игнорирал бизнесмена Георги Шапков, който се представял за дясната ръка на "началника". Шапков е злоупотребявал с името на Цветанов, като може би това му изиграло лоша шега. Не може да се отрече, че когато Цветанов идваше на посещение в област Благоевград бе посрещан именно от Георги Шапков и визитите завършваха в механа Шапкова кръчма в гоцеделчевското село Делчево.

Другият верен другар, който не пропуска да коментира близките си отношения с Цветанов е Йордан Каназирев управител на Балканстрой Разлог.

Освен Шапков и Каназирев, другия бизнесмен близак до ГЕРБ е Николай Галчев, който се кодира в близки отношения с премиера Борисов.

Скандалното в случая е, че този кръг пишман бизнесмени блокираха умишлено санирането на общо 86 блока в първия и втория етап от изпълнението на националната програма за енергийна ефективност в Благоевград. Някои от фирмите отдавна са попаднали в ръцете на съдия изпълнителите, които продават собствеността им "на килограм", заради дългове към банки и неизпълнени финансови ангажименти към партньори. 

Над 6000 семейства, които чакаха в края на май да стартират строителните дейности, тъй като процедурите по избор на изпълнител са минали, и се надяваха през летния сезон да приключат ремонтите, са поставени в позиция да променят плановете си за отпуските, защото зависят от произнасянето на съответните инстанции.

 Временно се спират процедурите за старт на санирането на блок 209, вх. А, Б, В, Г и Д в кв. „Орлова чука“, блок 28, вх. А и Б, и бл. 30, на ул. „Броди“ в кв. „Струмско“, блокът на ул. „Марица“ 27, блокът на ул. „Цар Иван Шишман“ 16, край р. Бистрица в центъра, блок „Строител“, на ул. „Марица“ 2, бл. 66, вх. А и Б, и бл. 67 в кв. „Еленово“, бл. 3, вх. А и Б, на ул. „Ив. Михайлов“ 57, срещу ЮЗУ, на входа на Благоевград, бл. 21, бл. 21, вх. А и Б, и бл. 23, вх. А и Б, в кв. „Ален мак“, и блок 38, вх. А, Б и В, на ул. „Броди” 21 в кв. „Струмско“.

Десетки домоуправители стояха до среднощ заедно с общинската комисия да чуят колко и кои фирми кандидатстват за блока им, какви суми предлагат и кой е с най-изгодна оферта в преминалите ІІ и ІІІ етап, които вървяха паралелно.

 „Не мога да прогнозирам сроковете за обжалването и произнасянето на инстанциите, в най-добрия случай може да приключат в края на юни, но по-реалистично е в края на есента”, коментира директорът на дирекция „Правна и обществени поръчки“ в Общинската администрация Антония Методиева.

 По думите на Методиева в голямата си част мотивите при обжалването са несъстоятелни, като посочи следния пример: „Общинските съветници в комисията не са технически компетентни“.

 „За блокираните в КЗК блокове до 1 месец трябва да се образува производство в комисията и да се насрочи заседание. Решението може да се обжалва пред Върховен административен съд. Все пак трябва да се вземе предвид и съдебната ваканция през лятото, която също по обективни причини ще забави процедурата. Ако решението на КЗК не се обжалва, възможно е със закъснение, но все пак през август- септември да стартират строителните работи“, обясни А. Методиева.

Припомняме, че след жалба в КЗК от фирмата на бизнесмена Н. Галчев миналата седмица бе блокирано санирането на други 73 блока в Благоевград.

На въпрос има ли опасност заради прекомерно забавени процедури парите за блокираните блокове да се пренасочват към други, юристката на община Благоевград коментира, че не вярва да се стигне до подобни действия.

 Вчера комисия, назначена от кмета Ат. Камбитов, отвори ценовите оферти на 7 фирми, които се конкурираха за изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и технически паспорти на поредните 10 жилищни блока в централната част и широк център на Благоевград, включени в VІ етап на Националната програма за енергийна ефективност. Решенията ще излязат най-късно в средата на май.

Напомняме, че преди 10 дни Министър Лиляна Пвлова, кметът д-р Атанас Камбитов и Областният управител Бисер Михайлов инспектираха завършените блокове в кварталите на Благоевград „Еленово“ „Струмско“ и „Орлова чука“.

Министър Павлова очарована от здравия замах на кмета Камбитов похвали Областния град.

„Община Благоевград е нашият шампион в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Тръгна с летящ старт още в началото на програмата и до ден днешен запазва своите позиции. По-важното в случая е, че в рамките на годината 90% от сградния фонд, който отговаря на изискванията по програмата и за който са минали всички процедури по одобрение ще бъдат готови. Смятам, че с това категорично ще затвърдим, че Благоевград е не само шампион по саниране, но и е най-добрият пример за всички общини. С урока по история вече постигаме една завършеност на блоковете“, каза по време на посещението си в Благоевград министър Лиляна Павлова, визирайки изобразяването на велики българи по фасадите на блоковете в Областния център.

Близки фирми до ГЕРБ бойкотират шампиона на министър Павлова - Благоевград

Добавени коментари

ГЕРГАНА публикува:
05 Май 2016 | 22:25
ШАПКОВ ШАПКОВ НЕ РАЗБРАЛИ ВСИЧКО ИМА НАЧАЛО И КРАЙ ТИ БЕШЕ ДО ТУК ВЕЧЕ И ЦВЕТАНОВ НЕ ТЕ ИСКА Е НЕМОЖЕ ОТ ВРАТА НА ВРАТА ОТ ИНСТИТУЦИЯ НА ИНСТИТУЦИЯ ДА ЧУКАШ И ДА ВИКАШ НАЧАЛНИКА КАЗА А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ЦВЕТАНОВ НЕ ЗНАЕ ЗА КЪКВО ИДЕ РЕЧ Е НЯМА КАК ДА СТАНЕ БРАТЛЕ ВЕРНО ПРАВИШЕ СОФРИЧКИ ПОДАРЯВАШЕ СКИ ЧОРАПКИ ОБУВКИ, КОСТЮМИ НООООО ДРУГАРЧЕ ТОЗИ ПЪТ ПРЕКАЛИ. А И ЗА КАКВО ВИ ТРЕБЕШЕ С ГАЛЧЕВ ДА СЛУШАТЕ ЖЪЧКАТА И ВИТАН ДА ПУСКАТЕ ЖАЛБИ НА КОЙ ЩЕ ГО НАКРИВИТЕ НА КМЕТА ЛИ НЕ ДРУГАРЧЕ СЕГА ВЕ НАМРАЗИ ЦЕЛИЯ ГРАД АМА КАКТО СЕ КАЗВА САМ ЧОВЕК КЪКВО СИ НАПРАВИ ЦЕЛО ДЕЛЧЕВО НЕМОЖЕ. А И ДА ТИ КАЖА ШАПКОВ МНОГО СИ ЛИЦЕМЕРЕН БЕ ДРУГАРЧЕ МНОГО ХОРАТА НЕ ИСКАТ ДА ТЕ ВИДЯТ НИ ЖИВ НИ УМРЕЛ ТИ ТЪРЧИШ И ЗДРАСТИ ПРАВИШ ЗА ЛЕКА НОЩ ЩЕ ТИ КАЖА ЕДИН СЪВЕТ ТВОИТЕ БЕЛИ ДНИ СВЪРШИХА ХОДИСИ ДРУГАРЧЕ НА ДЕЛЧЕВО И А МОЖЕ И НА КРЕСНА И СИ КРОТУВАЙ ЧЕ ВИЖ ЦЕЦО БОРЕЦО ТИ СПРЕТНЕ НЕКОЯ АКЦИЯ АЛЧНИТЕ ТА ПОКРАЙ ТЕБ ЩЕ ПОСТРАДАТ И НЕВИННИ.
6APKOW PREZIDENT публикува:
05 Май 2016 | 09:36
A KAKWA BILA RABOTATA 6APKATA ISKA CECO DA MU SE MOLI DA SI DRYPNE VALBITE DEMEK DA MU SE POMOLQT... E TOWA E SELSKI TARIKAT 6APKOW PREZIDENT
ЮЛИЯ публикува:
05 Май 2016 | 09:31
КАКВО СТАВА В ГЕРБ? НАЙ ПРИБЛИЖЕНИТЕ НА ЦВЕТАНОВ БОЙКОТИРАТ КМЕТА СЛЪНЦЕ КАМБИТОВ И ЛИЛЕТО ПАВЛОВА ПРАВСИЕ ШАПКАТА А КОГА ПЛАЩА СМЕТКИТЕ ДА НЕ МУ Е ЛЕСНО НИКОЙ НЕ ГО ПИТА АААА САМО ТАКА. ГАЛЧЕВ ДЕТО ПРОВАЛИ ЗАКРИТИЯ БАСЕЙН ДА СЕ МАХА ТОЙ Е ДОКАЗАЛ ЧЕ Е НЕКАДЪРНИК МНОГО ПОЗДРАВИ НА БОКО
ewala публикува:
05 Май 2016 | 08:32
ewala za zaglawieto e towa sa gerb-grob...
запозната публикува:
05 Май 2016 | 08:31
Колко е мазен е подмолен Шапков не го е срам само облаги от кои са на власт и когато не му дадат да работи напада. Това е кощунство за да не спечели някаквиси 20 хиляди лева например лишава хиляди семейства в Благоевград да се възползват от санирането на жилищата си в Благоевград.

Добавете Вашия коментар

TOP