Близката до Паскалев „Универсал Строй Консулт“ не се отказва от намерението си да строи на 18 дка в парк Бачиново

25 Август 2020 | 09:06
2 коментара
Общество

Благоевградската фирма „Универсал Строй Консулт“ ООД на Петър Парашкански, Чавдар Узунов и Георги Ганджов не само не е отказала да строи на Бачиново, но и входира в РИОСВ -Благоевград съобщение по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на инвестиционното й намерение. Това означава, че до 14 дни, считано от 20 август,  екоинспекцията е длъжна да прецени ще бъде ли увреден паркът от мащабното планирано строителство и ако има опасност, какви действия трябва да предприемат инвеститорите, за да бъдат минимизирани щетите.

Документация внесената от „Универсал Строй Консулт“  е и уведомление за подробен устрйствен план – план за застрояване за поземления имот по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград за ново свободно застрояване на жилищни сгради за постоянно обитаване, хотелски комплекс с ресторант, СПА център, плувен басейн, тенис кортове, подземни и надземни гаражи. Изработването на ПУП-а бе допуснато със Заповед №719/22.06.2011 г. на бившия кмет на община Благоевград Костадин Паскалев.

Според инвеститорите водата за питейно-битови нужди ще се обезпечи от два водопроводни етернитови клона в имота, за които се предвижда да се изместят в асфалтовия път. Водовземането е съществуващо и ще се запази, ще се направи само реконструкция. За отвеждане на битовите отпадъчни води от имота обаче трябвало да се изгради канализация, която да се заусти в градската канализационна мрежа. Тя ще мине през река Благоевградска Бистрица с изграждането на праг, чрез който ще се защити канализационният клон от подкопаване. Дъждовните и дренажни води пък ще се заустват директно в реката.
Инвеститорите настояват процедурата по екологичната оценка на предложентието им да се извърши едновременно с изготвянето на ПУП-а и преди одобряването му. Самият ПУП трябва да се одобри от Общински съвет – Благоевград.

След внесеното съобщение от „Универсал Строй Консулт“ РИОСВ – Благоевград е длъжна в 14-дневен срок да уведоми засегнатата общественост чрез съобщение на интернет страницата си. В него ще бъдат описани всички детайли на строителното намерение, което включва застрояване на бившето спортно игрище в парка, което е с площ от 18 858 кв.м.

Фирма „Универсал Строй Консулт“ се сдоби с терена в Бачиново след скандална заменка на етаж от 800 кв.м в стария мол „Възраждане“. В сградата тримата бизнесмени са съдружници заедно с Марияна Добрева, сестрата на БСП депутата Кирил Добрев, Валери Гюров, братовчед на екскмета Костадин Паскалев, и Ангел Гераксиев, бивш председател на ОбС – Гоце Делчев. Бартерът бе реализиран през декември 2006 г. от тогавашния областен управител на Благоевград Владимир Димитров /БСП/, управлявал по времето на тройната коалиция. Мотивът за сделката бе, че етажът от МОЛ-а е нужен за новосъздадения Административен съд.

Припомняме, че тази пролет предложението на фирмата за застрояване на Бачиново предизвика скандал в местния парламент, по-голямата част от съветниците категорично се противопоставиха на възможността да се залива с бетон паркът, а съветниците от ГЕРБ изискаха цялата документация по казуса. Те внесоха предложения в местната управа в града за промяна на общия устройствен план, за да не бъде допуснато застрояването на зелените площи. Колегата им Радослав Тасков пък издейства налагане на мораториум върху застрояването на зелените зони и зоните за отдих до промяната на общия устройствен план.

Междувременно миналия месец Административен съд остави без разглеждане жалбата на бизнесмена Георги Ганджов срещу решение на ОбС – Благоевград да възложи на кмета Румен Томов изработването на проект за тези промени така, че имотът от 18 дка на фирма „Универсал Строй Консулт” в парк Бачиново да остане в зона „за спорт и атракции“. Според съдия Стоянка Пишиева-Сахатчиева решението на ОбС не подлежи на обжалване, тъй като е част от производството по изменение на действащ устройствен план, който не е индивидуален административен акт. В момента определението на Сахатчиева се обжалва във ВАС.

Припомняме, че подписът на ексгубернаторът Вл. Димитров е и върху документа за покупко-продажба на друга цъкаща бомба със закъснител – спортното игрище с площ 10 381 кв.м в другия голям парк на Благоевград – Ловния дом.

Димитров го продаде през 2007 г. на фирма „Балканстрой“ АД за сумата от 1 400 000 лв., а в началото на тази година съдебен изпълнител го обяви за публична продан.в.Струма/ВАНЯ СИМЕОНОВА

Добавени коментари

Джумалия публикува:
25 Август 2020 | 16:40
Всичко застройте, гадни мръсни комунисти....Бачиново, след него Зоопарка.
77777 публикува:
25 Август 2020 | 11:22
Eй ненаяли се комуняги.Дано всичко ви се връща до десето коляно?

Добавете Вашия коментар

TOP